logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antimicrobiene a fost marcată la inițiativa OMS în 2015 ca rezultat al unui studiu realizat în 12 țări din întreaga lume, care a indicat faptul că mulți oameni nu înțeleg pericolul pe care îl prezintă rezistența la antibiotice, și nu știu cum să prevină răspândirea acesteia. În anul curent Săptămâna se desfășoară sub genericul „Antimicrobienele: administrați cu grijă”.

    Rezistența la antimicrobiene reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa sănătății publice. Anual, decesul a 700 mii de persoane la nivel global este consecința directă a infecțiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice. Povara pe care o reprezintă infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice este comparabilă cu povara pe care o reprezintă gripa, tuberculoza și HIV/SIDA la un loc.

    La nivelul Uniunii Europene, anual, peste 380 mii pacienți suferă de infecții provocate de microorganisme rezistente la antimicrobioene, iar 25 000 decedează din cauza epuizării remediilor terapeutice. Circa 4,75 % din povara pe care o reprezintă bacteriile rezistente la antibiotice în UE o constituie infecțiile asociate asistenței medicale. Măsurile adecvate de prevenire și de control al infecțiilor, precum și acțiunile de promovare a utilizării adecvate a antibioticelor în instituțiile medico-sanitare ar putea reduce această cifră.

    Îngrijorător este faptul că oamenii vor contribui la o accelerare semnificativă a procesului, de multe ori folosind antibiotice în mod necorespunzător. Un sondaj efectuat în 2015 a arătat că aproape o treime (32%) dintre cei chestionați consideră că, odată cu îmbunătățirea stării, cursul de antibiotice prescris poate fi oprit. De asemenea, 64% au raportat că știu că rezistența la antibiotice este subiectul unei atenții deosebite a comunității medicale, dar nu au o înțelegere clară a problemei și ce anume pot face pentru a o rezolva.

    Unele concepții greșite identificate în timpul anchetei includ:

    • Trei sferturi (76%) dintre respondenți consideră că rezistența la antibiotice vine ca urmare a formării rezistenței organismului la antibiotice. De fapt, bacteriile, nu oamenii sau animalele, devin rezistente la antibiotice, iar răspândirea lor cauzează infecții necontrolate.
    • Două treimi (66%) dintre respondenți consideră că persoanele fizice nu sunt expuse riscului de a contracta o infecție rezistentă la antibiotice dacă iau personal antibiotice așa cum este prescris.
    • Aproape jumătate (44%) dintre respondenți consideră că rezistența la antibiotice este o problemă numai pentru cei care le iau în mod regulat. De fapt, orice persoană de orice vârstă din orice țară poate deveni infectată cu o infecție rezistentă la antibiotice.
    • Mai mult de jumătate dintre respondenți (57%) consideră că pot contribui într-o mică măsură la stoparea rezistenței la antibiotice, în timp ce două treimi (64%) consideră că medicii vor rezolva această problemă înainte de a deveni prea gravă.

    Antibioticele sunt o resursă valoroasă, deci este important să obțineți recomandările potrivite înainte de a le lua. În acest scop, OMS atrage atenția asupra faptului că antibioticele trebuie utilizate în mod responsabil și adecvat.

    Reguli privind administrarea corectă a antibioticelor:

    • Utilizați antibioticele numai la prescrierea medicului;
    • Nu folosiți antibioticele rămase în urma unui alt tratament;
    • Nu cereți antibiotice în cazul în care medicul spune că nu aveți nevoie de ele;
    • Întotdeauna urmați sfatul medicului atunci când utilizați antibioticele;
    • Preveniți infecțiile prin spălarea frecventă pe mâini, folosirea alimentelor sigure, evitarea contactului cu persoanele bolnave și vaccinarea la timp.

    Utilizarea abuzivă a antibioticelor în timpul pandemiei COVID-19 ar putea duce la apariția accelerată și răspândirea rezistenței antimicrobiene. COVID-19 este cauzat de un virus, nu de o bacterie și, prin urmare, antibioticele nu ar trebui utilizate pentru a preveni sau trata infecțiile virale, cu excepția cazului în care sunt prezente și infecții bacteriene.

    Fără antibiotice, am putea reveni la „era pre-antibiotică”, când transplanturile de organe, chimioterapia cancerului, terapia intensivă și alte proceduri medicale erau imposibile. Bolile bacteriene se vor răspândi tot mai mult și nu vor mai putea fi tratate.

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP