logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • În data de 2 octombrie este marcată Ziua Națională fără alcool, organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru sensibilizarea și conștientizarea riscului pentru viață și sănătate a consumului excesiv de alcool.


    Conform recomandărilor OMS, orice doză de alcool poate prezenta risc pentru sănătate. Alcoolul are un impact major asupra sănătății publice, fiind unul dintre principalii factori de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroza hepatică, unele forme de cancer. De asemenea, consumul nociv de alcool generează costuri enorme ale asistenței medicale pentru tratament și recuperare, pierderi economice cauzate de decesele premature și incapacitatea de muncă.

    Anual, la nivel global, se înregistrează circa 3,3 milioane de decese cauzate de consumul de alcool, ceea ce reprezintă 5,9% din totalul deceselor.

    Alcoolul este principalul factor de risc pentru mortalitatea prematură și dezabilitatea în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani, reprezentând 10% din totalul deceselor în această grupă de vârstă. Grupurile defavorizate au rate mai mari de deces și spitalizare legate de consumul de alcool. 25% din totalul deceselor în grupul de vârstă 20–39 de ani se datorează consumului nociv de alcool. Adolescenții și tinerii până la 25 ani reprezintă o grupul cu risc sporit, din cauza percepției inadecvate asupra consecințelor consumului de alcool.

    Republica Moldova se află în topul ţările cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume, cu toate că în ultimii ani se atestă o diminuare a acestuia: de la 15,2 litri alcool pur/locuitor la vârsta de 15+ ani în a.2016, la 13 litri în a.2019, potrivit Observatorului Global al Sănătății al OMS (https://www.who.int/data/gho/) . Totodată, în țara noastră unul din patru decese (26,1%) este asociat consumului de alcool.

    Este alarmant și faptul că alcoolul este din ce în ce mai frecvent consumat de copii și tineri. Potrivit unui studiu realizat în 2015, jumătate din elevii claselor a VIII-a și a IX-a (53%) au consumat alcool în ultimele 30 de zile. Printre problemele prioritare ce necesită soluționare la nivel de Guvern și Parlament sunt accizele mici la produsele alcoolice și permiterea publicității acestora.

    Un șir de strategii ar putea reduce consumul de alcool în rândul populației:

    • reglementarea comercializării băuturilor alcoolice (în special pentru persoanele tinere);
    • reglementarea și restricționarea disponibilității alcoolului;
    • reducerea cererii prin mecanisme de impozitare și stabilire a prețurilor;
    • achiziționarea de la populație a unei cantități mai mari de struguri,
    • creșterea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate publică cauzate de consumul dăunător de alcool și asigurarea sprijinului pentru politici eficiente privind alcoolul;
    • oferirea unui tratament accesibil pentru persoanele cu tulburări de consum de alcool.

    Politicile publice de reducere a consumului de alcool la nivel național în Republica Moldova sunt implementate conform Programul național privind controlul alcoolului, un document de planificare strategică, elaborate în conformitate cu prioritățile UE și ale OMS.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP