logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Ziua Mondială a Malariei este sărbătorită anual pe 25 aprilie începând cu 2008. În mai 2007, la cea de-a 60-a sesiune a OMS, acest eveniment a fost înființat de către Organizația Mondială a Sănătății și Adunarea Mondială a Sănătății.
    Scopul Zilei Internaționale Împotriva Malariei este de a clarifica faptul că malaria este tratabilă și pentru învingerea acesteia sunt importante măsurile preventive, precum și a atrage atenția atât a experților, cât și a institutelor de cercetare și formare, a companiilor și a fundațiilor în găsirea de noi soluții în această problemă.
    Comunitatea internațională, sub auspiciile OMS, a dezvoltat o strategie tehnică globală pentru lupta împotriva malariei pentru perioada 2016-2030, datorită căreia există speranța de a „pune capăt malariei pentru totdeauna” („End malaria for Good”).

    Potrivit OMS, malaria continuă să amenințe 40% din populația lumii. Peste 500 de milioane de oameni se îmbolnăvesc de malarie în fiecare an și mai mult de un milion de oameni mor din cauza bolii. Cea mai mare povară a malariei revine în Africa, dar boala afectează și oamenii din Asia, America Latină, Orientul Mijlociu și chiar unele părți ale Europei.

    Malaria este o boală infecțioasă transmisă oamenilor prin mușcătura țânțarilor de malarie feminini (Anopheles), care poartă un parazit (Plasmodium). Odată ajuns în fluxul sanguin, paraziții se răspândesc și se înmulțesc în globulele roșii. Aceste celule sanguine apoi izbucnesc la fiecare 48-72 de ore, provocând febră severă și frisoane, însoțite de greață și vărsături, dureri de cap și o temperatură de 38 ° C sau mai mult, splenomegalie (splină mărită), hepatomegalie (ficat mărit), anemie.

    Cele mai frecvente medicamente pentru tratarea malariei sunt medicamentele pe bază de chinină.

    Printre metodele de prevenire, în zonele în care există riscul de transmitere a bolii prin țânțari, se recomandă de a dormi sub o plasă de țânțari tratată cu insecticide, de asemenea e nevoie să fie pulverizată periodic cu insecticide casa. Pentru protecția în zonele endemice ale malariei, sunt recomandate medicamentele antimalarice.

    Dacă o persoană este expusă riscului de infecție, atunci nu întârziați, în termen de 24 de ore, să contactați cea mai apropiată instituție medicală pentru inițierea unui tratament adecvat.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP