La 25 aprilie este marcată Ziua mondială de combatere a malariei, adoptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la cea de a 60-a sesiune a sa, din mai 2007, pentru a sublinia necesitatea continuării investiţiilor şi angajamentelor politice în susţinerea prevenirii şi controlului malariei.
În acest an genericul este: “Pregătiți pentru a combate malaria”, iar principiile de bază sunt: diagnosticarea precoce și tratamentul prompt, eficient; utilizarea rațională a tratamentului împotriva malariei; utilizarea terapiei combinate în prevenirea sau întârzierea dezvoltării rezistenței.
Malaria continuă să ameninţe cca 40% din populaţia globală, afectînd anual peste 500 de milioane de oameni, dintre care mai mult de un milion decedează.
Este important să cunoașteți care sunt simptomele malariei: în stadiile precoce, ele se manifestă similar cu ale altor infecții bacteriene sau virale prin febra, frisoane, cefalee, transpirații, astenie, grețuri și vărsături.
În Republica Moldova malaria a fost lichidată ca boală indigenă, însă se înregistrează anual cazuri de boală de import – 2 în 2016 și 12 în 2017.
Constatări fundamentale:
- malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viaţă, cu transmitere prin înţepătura ţânţarilor infectaţi;
- În 2016, transmiterea malariei a continuat în 91 de țări și teritorii;
- Boala poate fi prevenită și tratată;
- Între 2010 și 2015, incidența malariei în rândul grupurilor de risc (incidența cazurilor noi) a scăzut cu 21% în întreaga lume. În aceeași perioadă, decese provocate de malarie în rândul grupurilor cu risc ridicat au scăzut cu 29% la nivel mondial în toate grupele de vârstă și cu 35% în rândul copiilor cu vârsta de până la cinci ani.
- În Regiunea Africană a OMS, în 2015, 90% din cazurile de malarie și 92% din decesele cauzate de malarie au avut loc în această regiune.