Ziua Mondială a Tiroidei este marcată anual în data de 25 mai în toate țările și a fost stabilită în 2008, în timpul congresului Asociației Europene a Tiroidei. Aceasta se concentrează asupra sănătății tiroidei și educarea cu privire la profilaxia și tratamentul bolilor glandei tiroide.
Glanda tiroidă are un rol important în activitatea întregului organism. Hormonii generați de ea contribuie la reglarea metabolismului. Nivelul lor depinde de menținerea temperaturii corpului, producerea energiei, consumul de oxigen tisular și altele. Starea și funcționarea glandei tiroide influențează toate aspectele vieții umane, inclusiv starea de spirit și aspectul exterior.
Dacă starea glandei tiroide este bună, ea produce cantitatea de hormoni necesară pentru buna funcționarea a organismului. Dacă aceasta este extrem de activă, atunci produce o cantitate prea mare de hormoni și invers, dacă nu este suficient de activă, nivelul hormonilor va fi mai mic decât cel necesar organismului. În oricare caz se va produce o modificare a metabolismului: accelerarea sau decelerarea proceselor oxidative din organism.
Practic, toate bolile tiroidiene, care au legătură cu cele mai comune boli endocrine se dezvoltă treptat și neobservat, fără manifestări clinice pronunțate, însă este vital să rețineți că astăzi majoritatea bolilor tiroidiene sunt curabile, iar în unele cazuri pot fi prevenite!
Consultați la timp medicul și efectuați investigațiile necesare!