În data de 26 iunie, consemnăm Ziua internațională împotriva abuzului și a traficului ilicit de droguri. Problema mondială a drogurilor este o problemă complexă care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Multe persoane care consumă droguri se confruntă cu stigmatizarea și discriminarea, care le pot dăuna și mai mult sănătății fizice și mentale și îi pot împiedica să acceseze ajutorul de care au nevoie. Astfel și tema pentru anul 2023 este „Oameni în primul rând: opriți stigmatizarea și discriminarea, consolidați prevenirea!”
Ziua Mondială a Drogurilor din acest an este un apel la: creșterea gradului de conștientizare cu privire la epidemiile de SIDA și hepatită în rândul persoanelor care consumă droguri, extinderea și consolidarea programelor de prevenire a HIV și a hepatitei.
Cei mai supuși riscului de a consuma droguri sunt tinerii cu vârsta între 15-35 ani, mai ales din țările cu venituri mici.
În Uniunea Europeană se estimează că cel puțin o dată în viață ilegal au consumat droguri aproximativ 83 de milioane.
Conform datelor statistice în Republica Moldova, incidența prin narcomanie este în creștere pentru anul 2021- 682 persoane în cifre absolute, față de 527 în anul 2020. Prevalența pentru anul 2020 în cifre absolute a constituit 12220, iar pentru 2021 în creștere – 12289.