logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • În acest an, Ziua Mondială a Inimii – are misiunea de a asigura și a justifica sănătatea inimii pentru toți, în scopul de a crea o comunitate globală Eroii Inimii (Heroes Heart) – oameni din toate categoriile societății, care acționează acum pentru a trai mai mult, mai bine, mai sănătos și gata să dea o promisiune pentru sănătatea inimii:

    O promisiune pentru familiile noastre – să gătim și să mâncăm alimente sănătoase;

    Promit copiilor mei – să-i încurajezi să fie mai activi, să spună nu fumatului și să îi ajute pe cei dragi să renunțe la fumat;

    Promit ca un profesionist din domeniul medical – să ajut pacienții sa renunțe la fumat și să reducă colesterolul;

    Promite ca politician – să sprijin politicile care promovează sănătatea inimii;

    Promit ca angajator – să investesc în locuri de muncă sănătoase pentru inimă.

    Aceste promisiuni simple … pentru Inima Mea, pentru Inima Ta, pentru Toate Inimile Noastre, sunt importante, deoarece fiecare bătaie a inimii contează.

    Astăzi, bolile cardiovasculare (BCV) constituie principala cauză de deces si invaliditate în lume, este vorba de 17 milioane de vieți omenești. Este o cifră impunătoare, mai mult decât cei care mor de HIV, malarie și cancer. Dar nu ar trebui să fie așa. Cu doar câteva mici schimbări în viața noastră, putem reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, astfel îmbunătățind calitatea vieții putem fi un bun exemplu pentru următoarea generație.

    Preocuparea este de a-ți spune ție, persoanelor dragi și oamenilor din întreaga lume: „Ce pot face chiar acum pentru a avea grijă de inima mea…și de inima ta …“

    Toți putem fi Eroii Inimii făcând o promisiune…
    familiei, prietenilor, pacienților, angajaților noștri…

    Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare și accident vascular cerebral sunt: hipertensiunea arterială, colesterolul și glicemia, fumatul, consumul insuficient de fructe și legume, excesul de greutate și inactivitatea fizică.

    Este de remarcat faptul că, un stil de viață nesănătos, poate contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, cel mai adesea formate în copilărie si adolescență, odată cu vârsta riscul de boli cardiovasculare crește. Prin urmare, prevenirea ar trebui să înceapă din copilărie. Societatea de astăzi e nevoie să adopte un stil de viață sănătos. Este necesar să fie dezvoltate abilitățile ce țin de cultura de sănătate care include: supravegherea medicală regulată pentru depistarea precoce a bolilor și a factorilor de risc, abilități pentru a face față stresului, metode de conservare a sănătății într-un mediu agresiv și degradarea mediului.

    În Republica Moldova, BCV se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces și reprezintă circa 58% din totalul deceselor înregistrate la nivel național, acest nivel rămânând stabil înalt pe parcursul ultimelor două decenii.

    Astfel, pe parcursul anului 2019 în R. Moldova de afecţiuni al aparatului circulator au decedat 21603 de persoane. În structura deceselor cauzate de bolile sistemului cardiovascular (circulator) predomină: cardiopatia ischemică (52,6%), bolile cerebro-vasculare (24,3%), infarctul miocardic acut (8,7%), cardiopatia hipertensivă (9,8%).

    Potrivit Federației Mondiale a Inimii, 80% din decesele premature de la atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos, pentru a controla consumul de tutun, dieta și activitatea fizică.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP