În fiecare an, în prima zi de luni a lunii octombrie, este marcată, Ziua Internațională a Medicului (International Doctor’s Day), considerată ziua solidarității și a acțiunii medicilor din întreaga lume. Rezidă pe deplin scopul principal al medicilor de orice naționalitate să îmbunătățească și să păstreze sănătatea pacienților.
Inițiatorii creării acestei sărbători au fost Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Internațională Medicală Umanitară „Medici fără frontiere”(Médecins sans frontières) (MSF). Prin urmare, organizația „Medici fără frontiere” este cea care pune în aplicare pe deplin valorile umane și profesionale, de a nu discrimina pe principii naționale și religioase, ci a ajută pe toți cei care au nevoie. În acest context vorbim despre asistența medicală oferită în cazul dezastrelor naturale, diverse epidemii, conflicte sociale și armate.
De Ziua Internațională a Doctorului, toți reprezentații acestei nobile profesii sunt apreciați, dovadă a marelui aport pe care-l dețin lucrătorii medicali, tratând diverse boli și salvând vieți în fiecare zi.
Profesia de medic este una dintre cele mai vechi. De la începuturile umanității, medicii au fost întotdeauna apreciați și respectați. Iar istoria și evoluția medicinii relevă că toată experiența acumulată de predecesorii medici a fost înregistrată pe hârtie pentru generațiile viitoare. Au trecut secolele și odată cu ele, medicina a devenit o știință. Printre multe merite ale medicilor se înscrie descoperirea vaccinurilor, prin acestea au fost eradicate boli cumplite precum holera, variola, varicela, antraxul, a fost limitată tuberculoza. Toate acestea au făcut posibilă creșterea semnificativă a speranței de viață și atenuarea suferinței multor oameni.
Astăzi, omenirea din nou se confruntă cu un virus și chiar dacă medicii știu cum să trateze complicațiile induse de Sars- Cov-2, cea mai bună alegere pe care o poate realiza omul modern este să se vaccineze. Dovadă a grijii și atitudinii pe care o putem avea față de lucrătorii medicali, care sunt nu numai îngrijorați de sănătatea populației dar și extenuați de munca realizată în condiții dificile.
Această sărbătoare internațională consemnată, este un prilej de omagiu și pentru lucrătorilor medicali de la IMSP SCM „Sfânta Treime” și Departamentul COVID-19 de la CE Moldexpo care au reușit să trateze în ultimul an peste 38.000 de pacienți.
La Mulți Ani pentru Toți Medicii din Întreaga Lume!