logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Bolile cardiovasculare reprezintă una dintre cele mai mari probleme din lumea medicală, fiind pe primul loc ca şi cauză de mortalitate la nivel global, dar şi în Republica Moldova. Mai mult decât atât , alarmant este și faptul că în ultimul timp aceste boli sunt tot mai des întâlnite în rândurile tinerilor. Experții OMS prognozează în continuare creșterea mortalității cauzată de boli cardiovasculare atât în țările dezvoltate, cât și în cele aflate în curs de dezvoltare.

    poza-314Mai ales, în țările dezvoltate cu industria dezvoltată, cu tehnologii modernă de calculator, în marile orașe s-a înregistrat o rată tot mai mare de creștere a bolnavilor cu patologii cardiovasculare. Iar în localitățile rurale rata îmbolnăviri este cu mult mai mică.

    Se pare că progresul științifico-tehnic, care are rolul să ne ușureze viața, dimpotrivă, afectează negativ sănătatea. Este o urmare a progresului tehnico-ştiinţific, care a modificat esenţial structura muncii omului, reducând necesitatea de a folosi forţa musculară, a îmbunătăţi condiţiile de trai, deservirea socială. Consecinţele hipodinamiei se manifestă mai evident prin reducerea mobilităţii articulaţiilor, dereglării stereotipului motor şi coordonării mişcărilor. Lipsa efortului fizic scade și din rezistența inimii, astfel fiind supusă mai mult riscului de îmbolnăvire.

    Următorul factor important reprezintă alimentarea nesănătoasă. Din păcate, de cele mai dese ori orășenii mănâncă din mers. Iar fast-foodul, shaorma, sandvișurile și alte alimente de acest gen conțin o cantitate sporită de calorii și colesterol, iar vitamine, minerale și fibre, atât de necesare organismului, practic nu se regăsesc în ele. Iată de ce locuitorii de la sate, care consumă produse naturale, fructe și legume, produse de mare, sunt mult mai sănătoși decât locuitorii de la oraș.

    Un adevărat flagel pentru inimă și vasele sanguine este nicotina. Mai mult de 70% dintre pacienții cu cardiopatia ischemică sunt fumători. Nicotina provoacă un spasm persistent al vaselor sanguine, deteriorarea pereților și depunerea plăcilor de colesterol.

    Și alcoolul are efect toxic, inițial dilatând vasele sanguine, iar ulterior ducând la stare spastică. Ba și mai mult, alcoolul este o adevărată otravă pentru mușchiul cardiac.

    Stresul este un alt factor important care afectează sistemul cardiovascular. Situațiile stresante generează în sânge o cantitate mare de adrenalină, astfel vasele sangvine se spazmează, frecvența contracțiilor cardiace se intensifică și crește tensiunea arterială. În orașe, unde ritmul de viață este alert, condițiile prealabile de stres sunt la ordinea zilei.

    Unii oameni trebuie să acorde o atenție sporită stării de sănătate, cei care fac parte din grupul de risc al persoanelor predispuse spre boli cardio-vasculare. Aceștia sunt:

    • pacienții care suferă de ateroscleroză ;
    • pacienți cu diabet zaharat ;
    • rudele pacienților care suferă de ateroscleroză ;
    • pacienți care prezintă mai mulți factori de risc ( cum ar fi , fumatul , consumul de alcool și consumul de grăsimi) ;
    • precum și persoanele cu indexul masei corporale excesiv .

    Care sunt recomandările pentru o inimă sănătoasă?

    Pentru a avea o inimă sănătoasă, în primul rând, trebuie să acordăm o mare atenție nutriției. De exemplu, pâinea integrală conține o cantitate mare de fibre. Fibrele absorb colesterolul și îl elimină din organism. La fel de important este consumul de fructe și legume, care conțin microelemente și vitamine importante pentru inimă.

    Este recomandată renunțarea la grăsimile de origine animalieră în favoarea uleiurilor vegetale. Cel mai bun ulei este considerat cel de măsline și de in. Nu uitați de pește și fructe de mare, care sunt bogate în acizi grași și Omega 3. Acestea ajută la prevenirea aterosclerozei. Totodată, în scopul prevenirii bolilor cardiovasculare, e bine să introduceți în regimul alimentar câte o zi de repaus alimentar, de exemplu , să mănâncați în timpul zilei numai legume, fructe sau să beți chefir.

    Este indicat să aveți patru mese pe zi, iar cina să o luați cu cel puțin, trei ore înainte de somn. Foarte utile sunt plimbările zilnice (minimum 30 minute). Iar dacă nu aveți timp pentru plimbări, încercați să mergeți pe jos la serviciu. Cel mai bine e să alegeți un traseu prin parc, astfel ca să respirați aer curat. Evident, este foarte bine să faceți sport în mod regulat, însă efortul fizic trebuie să fie moderat și divers, cu intensificare graduală.

    Un alt factor de importanță majoră este somnul. Somnul îndelungat face rău, dar și lipsa de somn este dăunătoare. Un mare risc față de bolile cardio-vasculare prezintă persoanele care lucrează noaptea sau depun supraefort. Dacă există posibilitatea, renunțați la turele de noapte. O altă problemă a lumii contemporane reprezintă situațiile de stres și de conflict. Acestea trebuie evitate sau tratate cu o oarecare doză de umor. Adevărul este că nu există oameni ideali și fiecare este diferit.

    La fel de important este să țineți sub control tensiunea arterială. Hipertensiunea arterială poate duce la infarct, deoarece contribuie la creșterea presiunii asupra inimii. În fiecare casă trebuie să existe un tonometru. Actualmente există o varietate mare de tonometre pe gustul și pe măsura buzunarului fiecăruia.

    Următoarea problemă – sarea. Cantitatea de sare consumată trebuie redusă la minim, dar în nici un caz nu se recomandă excluderea completă.

    Controlați-vă și masa corporală, mai ales, dacă depășește indicele masei corporale. Trebuie să scăpați de kilogramele în plus. Anume ele de cele mai dese ori duc la creșterea tensiunii arteriale.

    Trebuie să țineți sub control și nivelul de colesterol în sânge, astfel urmăriți prezența lipidelor în sânge (colesterolul total, HDL, LDL). Și dacă nivelul acestora este ridicat, pentru început, schimbați-vă stilul de viață, în special, dieta. Cel puțin o dată pe an trebuie să faceți un test de sânge pentru coagulare . Sângele vâscos circulă greu prin vase, iar pentru a-l rarifia, ajută aspirina. Astfel încât să preveniți formarea trombozelor .

    Alte componente extrem de necesare inimii sunt magneziul și calciul. Deficiența acestor minerale duce la boli cardiovasculare și osteoporoza . Prin urmare , pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, fiecare bărbat după 45 de ani și fiecare femeie care a împlinit 50 de ani ar trebui sa ia suplimente de magneziu și calciu.

    Care sunt simptomele ce indică asupra unei boli cardiovasculare?

    Sunt simptome care indică asupra bolilor cardiovasculare și prezintă un semnal de alarmă care necesită consultația medicului, chiar dacă patologiile inimii se manifestă diferit. De exemplu:

    • dureri în piept (retrosternale);
    • dificultăți de respirație (dispnee) ;
    • amețeli ;
    • anxietate ;
    • bătăi puternice ale inimii (palpitații cardiace);
    • greață ;
    • senzație de greutate, senzație de presiune în piept cu iradiere în umărul și brațul stâng.

    Dacă acuzați oricare dintre aceste simptome, consultați medicul cardiolog, deoarece atunci când e vorba de bolile cardiovasculare, timpul curge în defavoare și orice întârziere reduce semnificativ șansele.

    Dar nu întotdeauna durerea în regiunea inimii semnalează o patologie și există mai multe cauze ce pot provoca aceste dureri. Bolile inimii sunt: angina pectorală, infarctul miocardic, inflamații ale inimii și ale pericardului, endocardului. Dar de multe ori sursa durerii nu este inima, de exemplu: nevralgia de diferite origini, a coastei și a coloanei vertebrale toracice, probleme din partea tractului gastro-intestinal și multe alte boli.

    Durerile cardiace pot să apară în timpul efortului fizic. Mai mult decât atât, efortul poate fi diferit: în timp ce săpați hectare de pământ sau faceți o plimbare prin pădure, sau spălați podeaua în apartament. Durerea apare subit, forțându-te să te oprești, este persistentă, apăsătoare, iar uneori poate fi chiar arzătoare.

    Cum acționăm în cazul durerilor de inimă ?

    Cardialgia, așa se numește durerea de inimă de obicei este localizată în piept, în partea stângă a pieptului și iradiază în brațul stâng , sub omoplat, în maxilarului inferior, în partea stângă a abdomenului, adesea însoțită de dispnee, senzație de lipsă de aer, frică de moarte, amorțeală a mâinilor. Iar această durere poate persista chiar și după administrarea nitroglicerinei.În astfel de situații, trebuie să întrerupeți activitatea fizică, să luați loc sau să vă culcați, dacă există posibilitatea. Nu așteptați să treacă durerea, trebuie să acționați imediat. În stare de repaus durerea ar trebui să scadă din intensitate.

    Următorul pas – eliberați corpul de îmbrăcămintea strâmtă: centura, cravata, cămașa ș. a. În astfel de situații este foarte important să deschideți geamul, ușa, pentru a aerisi încăperea. Dar dacă vă ciocniți prima dată cu o astfel de situație, cel mai bine este să chemați ambulanța. Este indicat să nu vă ridicați până la sosirea medicilor și să puneți sub limbă un comprimat de nitroglicerină. Dacă nu observați nici un efect, luați încă o pastilă peste 5 minute. Este tot ce puteți face de sine stătător, mai departe vă poate ajuta și trebuie s-o facă doar specialistul.

    De ce nu vă puteți trata de sine stătător?

    Deoarece numai un cardiolog poate stabili strategia de tratament a bolilor cardiovasculare, iar tratamentul de sine stătător în cazul unei boli atât de grave este inadmisibil. Tratamentul eficient depinde în mare măsură de timpul adresării după ajutorul medical calificat. Din cauză că spectrul bolilor cardiovasculare este foarte larg, e foarte important ca diagnosticul să fie stabilit corect, la timp și să fie aleasă cea mai eficientă metodă de tratament, iar asta o poate face doar un cardiolog profesionist. Caracterul progresiv al bolilor cardiovasculare este nemilos. Din aceea este necesar să consultați medicul cardiolog la cel mai mic semnal al apariției bolilor cardiovasculare . Numai în stadiile incipiente ale bolii se poate acționa rapid și eficient.

    Nu uitați că uneori bolile de inimă se pot dezvolta fără ca pacienții să-și dea seama, iar abaterea de la indicii normali le poate depista doar medicul în timpul unui control minuțios. Astfel, e bine să faceți cel puțin o vizită pe an, dar și mai bine două vizite la medicul cardiolog, în scop profilactic, pentru control și efectuare unei ECG de rutină.

    În concluzie, exercițiile fizice, alimentația sănătoasă, gândirea pozitivă, renunțarea la vicii(fumat, alcool) și vizita profilactică la medic constituie minimul necesar care vă asigură de faptul că riscul de bolile cardio-vasculare vă va ocoli.

    IMG_5252

     

    Elena Samohvalov

    asistent universitar, doctor în medicină

    Catedra Cardiologie USMF ” Nicolae Testemițanu”

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP