La cea de a 70-a aniversare a sa, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) reiterează principiul, că toți oamenii ar trebui să-și poată realiza dreptul la sănătate la cel mai înalt nivel, iar „Sănătatea pentru toți” a fost timp de șapte decenii și continuă a fi obiectiv de orientare și acțiune.
Mai jos vă prezentăm câteva constatări despre situația reală:
• Cel puțin jumătate din populație încă nu este asigurată pe deplin cu servicii medicale esențiale.
• Aproximativ 100 de milioane de oameni se află în sărăcie extremă și sunt forțați să trăiască cu doar 1,90 de dolari sau mai puțin pe zi, nefiind asigurați cu serviciile medicale esențiale.
• Mai mult de 800 de milioane de persoane (aproape 12% din populația lumii) cheltuiesc cel puțin 10% din bugetul familial pentru servicii de sănătate pentru ei înșiși, pentru un copil bolnav sau pentru un alt membru al familiei și suportă așa-numitele costuri „catastrofale”.
Astăzi, prea multe persoane nu au acces la serviciile medicale, astfel încât „Sănătate pentru Toți” este cheia pentru sănătatea și bunăstarea popoarelor și a țărilor. Nu vorbim despre o acoperire gratuită a tuturor serviciilor de sănătate, deoarece nicio țară nu poate asigura prestarea gratuită a tuturor serviciilor medicale.
„Sănătate pentru Toți” înseamnă că toată lumea poate accesa servicii axate pe cele mai importante cauze ale morbidității și mortalității și calitatea acestor servicii este suficient de bună pentru a îmbunătăți sănătatea persoanelor care le primesc.