În decembrie 2018, Adunarea Generală a ONU a proclamat 7 iunie drept Ziua Mondială a Siguranței Alimentare (World Food Safety Day). Scopul instituirii unei astfel de zile este de a atrage atenția asupra problemelor alimentației sănătoase a populației, precum și asupra calității alimentelor produse. Apelul „Siguranța alimentară este de responsabilitatea fiecăruia” se adresează structurilor guvernamentale, producătorilor de produse alimentare, lucrătorilor de vânzări (fermieri, lucrătorilor agricoli, industriei alimentare și lucrătorilor comerțului) și fiecărei persoane în parte.
OMS susține că bolile provenite din alimente pot fi de natură infecțioase sau toxice. Aceste boli pot provoca bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice care intră în organism prin alimente sau apă contaminate. Agenții patogeni alimentari pot provoca diaree severă, infecții debilitante, inclusiv meningită. Contaminarea chimică poate duce la intoxicații acute sau la boli pe termen lung, precum cancerul.
Conform OMS, produsele contaminate cu bacterii periculoase, viruși, paraziți sau substanțe chimice provoacă peste 200 de boli diferite. Aproximativ 600 de milioane de oameni (sau unul din zece) se îmbolnăvesc anual, dintre care 420 de mii mor. De asemenea, 40% dintre copiii sub 5 ani suferă de boli transmise de alimente, dintre care 125 de mii mor.
Alimentele pot fi contaminate în orice moment al producției și distribuției, iar responsabilitatea principală revine producătorilor de alimente. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor de boală transmisă de alimente sunt cauzate de pregătirea necorespunzătoare sau de manipularea necorespunzătoare a alimentelor la domiciliu, în unitățile de catering sau în piețe
La siguranța alimentelor poate contribui și este reponsabil fiecare.
Așadar, agenții alimentari și consumatorii pot:
- familiarizați-vă cu informații despre produsele, pe care intenționați să le includeți în alimentație, citiți etichetele de pe pachete și astfel faceți alegeri în cunoștință de cauză, înțelegând pericolele posibile ale utilizării acestui sau alt tip de aliment;
- Procesați și pregătiți alimentele în siguranță folosind cele „Cinci principii ale OMS sigure pentru alimente ”la domiciliu sau când sunt vândute în restaurante sau piețe locale;
- cultivați fructe și legume folosind cele „Cinci recomandări ale OMS pentru creșterea fructelor și legumelor” mai sigure pentru a reduce contaminarea microbiană.
Conform surselor OMS