În acest an, Ziua Mondială a Rinichiului, care este sărbătorită anual, în a doua zi de joi a lunii martie coincide cu Ziua Internațională a Femeii, fapt ce constituie un motiv suplimentar de a reflecta asupra importanța sănătății pentru femeii și, în special, a sănătății rinichilor.
Dl Boris Sasu, doctor în medicină, conferențiar universitar al catedrei „Disciplina Reumatologie și nefrologie” al USMF „N. Testemițanu”, șef secție Nefrologie si Dializa al IMSP SCM Sfânta Treime, medicul nefrolog categorie superioară ne informează următoarele:
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și organizațiilor internaționale de nefrologie, numărul de pacienți cu afecțiuni renale este de aproximativ 10% din populația lumii, inclusiv aproximativ 195 de milioane de femei.
Bolile renale cronice răpesc anual circa 600.000 de vieți de sex feminin, constituind o optime din principalele cauze ale deceselor lor. În medie, prevalența bolilor renale cronice la femei este puțin mai mare decât la bărbați – 14 și, respectiv, 12%.
Cu ce este legat acest fapt?
Aș evidenția mai mulți factori. Mai întâi de toate, un rol semnificativ îl are graviditatea, care exercită o presiune deosebită asupra femeii și devine adesea cauza identificării bolilor renale existente. Aceasta poate duce, de asemenea, la manifestarea bolilor renale acute și cronice, care pot afecta și descendenții. Se știe că, pe de o parte, sarcina agravează cursul bolilor renale și, pe de altă parte, bolile renale îngreunează cursul sarcinii. Există dovezi că sarcina este cea mai frecventă cauză de leziuni renale acute la femeile aflate la vârsta fertilă.
De asemenea, se poate observa că unele boli de rinichi, cum ar fi, de exemplu, nefrita lupică, sunt mai caracteristice femeilor. (Nefrita lupică este o consecință a bolii autoimune, atunci când sistemul imunitar al organismului atacă propriile celule și organe.)
În plus, cele mai multe infecții ale tractului genito-urinar, care duc adesea la pielonefrită acută sau cronică, sunt, de asemenea, mai frecvente la femei decât la bărbați. (Pielonefrita este o infecție potențial periculoasă care afectează unul sau ambii rinichi).
În ceea ce privește statisticile mondiale, organizațiile internaționale observă că numărul femeilor care primesc tratament de dializă (care este foarte important pentru prelungirea vieții în cazurile de insuficiență renală cronică (IRC) este mai mic decât numărul bărbaților. Se presupune că există mai multe motive pentru această discrepanță:
1) la femei, rata de progresie a IRC este mai mică decât cea a bărbaților;
2) factorii psihologici și socio-economici – lipsa de informare și conștientizare a bolii conduc la faptul că dializa pacientului începe mai târziu decât este necesar;
3) oportunități inegale de a obține îngrijiri medicale, în special în țările în care accesul adecvat la serviciile de sănătate nu este furnizat.
Și, de altfel, chiar și în țările în care sistemul de sănătate funcționează normal garantând accesul egal la servicii medicale femeile devin mai des donatori decât beneficiari ai unui rinichi.
Din punct de vedere global, problema asigurării accesului egal a femeilor la asistență medicală este relevantă, în special pentru unele țări, astfel în acest an, organizațiile internaționale pledează pentru creșterea gradului de conștientizare a femeilor în domeniul sănătății rinichilor și de a promova accesul acestora pentru tratament. În cele din urmă, persoanele de gen feminin reprezintă aproximativ 50% din populația lumii și au o contribuție imensă la dezvoltarea întregii societăți, fără a mai accentua rolul lor în viața de familie.
Spuneți-mi, vă rog, ce măsuri simple de prevenire sunt disponibile fiecăruia dintre noi și vor ajuta la prevenirea apariției bolilor renale?
Aceste reguli sunt cunoscute de toți, și în acest context remarcăm faptul că este foarte important să fie respectate. Deci, recomandările sunt cele mai simple:
- să adere la un stil de viață sănătos, care implică, pe de o parte, o dietă rațională și echilibrată și, în al doilea rând, o activitate fizică moderată și regulată;
- să consume o cantitate suficientă de apă potabilă curată (1,5-2 litri) pentru a promova spălarea rinichilor. Nu-l înlocuiți cu sucuri, băuturi gazate și tonice;
- să renunțe la fumat și la consumul alcoolului și a drogurilor;
- să controleze tensiunea arterială și greutatea corporală;
- o dată pe an să efectueze controlul profilactic, inclusiv prin teste de sânge și urină pentru a monitoriza starea sănătății. Aceasta va ajuta în timp util să identifice orice schimbări negative și, dacă este necesar, să ia măsuri prompte pentru a le elimina. Reiterăm faptul că orice boală este mai bine să fie prevenită în timp decât tratată, atunci când ea a început deja să-și exercite influența adversă.