logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Dl Boris Stamati, medic neurolog, șef al secției Neurorecuperare la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” a vorbit, în cadrul emisiunii „Sănătate pentru Toți” de la Radio Moldova, despre cauzele unui accident vascular cerebral și complicațiile severe induse de acesta. Accidentul vascular cerebral constituie o urgență medicală și adresarea cât mai precoce ne poate salva viața.

    Dl Boris Stamati susține că: „Accidentul vascular cerebral se poate întâmpla oricui și din nefericire se numără printre principalele cauze de dizabilitate și deces. Accidentul vascular cerebral are loc la nivelul vaselor de sangvine care furnizează creierului oxigenul și hrana necesare funcționării. Avem 2 tipuri de accidente vasculare cerebrale: 1. AVC-ul ischemic – se produce atunci când irigația sanguină a creierului este întreruptă brusc; 2. AVC hemoragic -se declanșează atunci când se rupe un vas sanguin din creier.
    Aceste stări necesită o asistență medicală de urgență. De altfel, există o fereastră terapeutică, fiind vorba de primele 3 ore în care noi, medicii, reușim să salvăm o bună parte din celulele nervoase și astfel mai puține complicații survin.
    Vreau să menționez câteva semne clinice care se instalează brusc și prevestesc un accident vascular cerebral: durere de cap severă, tulburări de vorbire, o asimetrie facială, amorțeli în membrele superioare sau cele inferioare. În ceea ce privește metodele de prevenire a accidentului vascular cerebral este necesar: efectuarea periodică a unui control cardiologic după 40 de ani, menținerea valorilor tensiunii sub 140/ 90 mm Hg. Evitarea pe cât e posibil a situaților stresante și adoptarea unui stil de viață sănătos.”

    La finalul emisiunii a fost prezentat un reportaj realizat în secția Neurorecuperare, în care pacienții povestesc despre problema de sănătate și asistența medicală profesionistă oferită de personalul acestei secții.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP