În perioada 4 – 5 aprilie, în sala de conferință a Spitalului Clinic Municipal “Sfânta Treime”, se desfășoară Conferința Societății de Glaucom și Inflamații Oculare din Republica Moldova, cu participare Internațională. Evenimentul reunește medici oftalmologi din spitalele din țară și specialiști notorii în domeniul oftalmologiei din România și Ucraina.
În cuvântul său de salut, d-nul Oleg Crudu, doctor în științe medicale, conferențiar universitar, cercetător științific superior, director al IMSP SCM “Sfânta Treime”, a evidențiat activitatea laborioasă chirurgicală pe care o deține secția Oftalmologie și Microchirurgia Ochiului și Clinica de Oftalmologie și Optometrie a USMF „N. Testemițanu”, în asistența oftalmologică acordată populației din municipiu Chișinău și localități ale Republicii Moldova. În cadrul spitalului se efectuează peste 21 000 de intervenții, dintre care 6 000 sunt realizate de secția Oftalmologie și Microchirurgia Ochiului, iar unele dintre acestea unciale în țară, e vorba de transplant cornean, a mai menționat dl Oleg Crudu. Domeniile de intervenție și excelență, enumerate de dl Oleg Crudu, vor reprezenta subiecte pentru discuții și schimbul de bune practici în cadrul evenimentului.
Organizarea serviciului oftalmologic în municipiu Chișinău și Republica Moldova, metode contemporane de tratament în ametropii, actualități și provocări în transplantul de organe și țesuturi oculare, dar și managementul glaucomului și patologiile aferente, sunt printre subiectele abordate în cadrul conferinței științifico-practice organizată de catedra de Oftalmologie și Optometrie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, în parteneriat cu Societatea de Ortokeratologie și Managementul Miopiei, și Societatea de Glaucom și Inflamații Oculare din Republica Moldova.
Olga Tagadiug, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, Director al școlii doctorale în domeniul Științei Medicale, șefa catedrei Biochimie clinică, USMF „N. Testemițanu”, în adresarea din cadrul conferinței, a vorbit despre rolul cercetării și inovațiilor tehnice din domeniul oftalmologiei care în ultimii ani pe larg sunt utilizate în asistența oftalmologică în cadrul Spitalului Clinic Municipal “Sfânta Treime”. Remarcând totodată perpetuarea valorilor și cunoștințelor de generația tânără de la cadrul didactic al catedrei de Oftalmologie și Optometrie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.
În cadrul sesiunii organizarea serviciului oftalmologic în municipiul Chișinău și Republica Moldova, Valentina Lupan, șefa secției Oftalmologie și Microchirurgie Ochiului din cadrul SCM “Sfânta Treime”, a vorbit despre clinica Oftalmologică și cadrul profesional acreditat de stat. Lilia Dumbrăveanu, doctor în științe medicale, conferențiar universitar, șefa catedrei ”Oftalmologie și optometrie” a USMF „Nicolae Testemiţanu”, a relatat despre educația continuă a facultății Optometrie, reiterând că este cea mai tânără facultate a universității de medicină și farmacie, dar care este în proces de continuă dezvoltare strategică în RM și Europa.
Profesorul universitar Valeriu Cușnir, doctor habilitat în științe medicale, președintele Societății de Glaucom și Inflamații Oculare din Republica Moldova a specificat că în cadrul conferinței vor fi audiate mai multe rapoarte atât ale colegilor din țară, cât și de peste hotare, printre acestea Camelia Margareta Bogdănici, prorector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și Natalia Bobrova, Institutul de boli de ochi din orașul Odesa, Ucraina. Profesorul Cușnir a mai menționat că rapoartele, dar și discuțiile asupra celor mai importante probleme ale organului de văz, oferă participanților un schimb de experiență a cazurilor clinice, dar și practici care vor contribui la creșterea eficienței serviciului medical oftalmologic.
Simpozionul întrunește peste 150 de participanți – specialiști notorii în domeniul oftalmologiei din Republica Moldova, România și Ucraina, cadre științifico-didactice de la catedrele de Oftalmologie și Optometrie, medici oftalmologi din instituțiile medicale municipale și din republică, masteranzi și medici rezidenți, precum și studenți de la specialitatea Optometrie.