Astăzi, în cadrul emisiunii „Matinal Național” de la Radio Moldova, dna Tatiana Harghel, șef al Departamentul COVID-19, din cadrul SCM ,,Sfânta Treime” a vorbit despre aspectele clinice sub care evoluează virusul SARS–CoV-2 și complicațiile pe care le determină.
Dna Tatiana Harghel a spus: ”În cadrul Spitalului Clinic Municipal ,,Sfânta Treime”, de la 1 august, un bloc cu 200 de paturi este destinat pacienților diagnosticați cu COVID. În zona COVID-19 al spitalului sunt spitalizați pacienți în stări medii, grave și extrem de grave. Astfel, cele mai frecvente complicații dezvoltate de pacienți sunt pneumoniile, hepatitele reactive, pancreatitele reactive și accidentele vasculare cerebrale. De asemenea, la majoritatea pacienților se atestă stări depresive și tulburări de instabilitate psiho-emoțională.
Pacienții sunt internați conform afecțiunilor asociate, astfel, dacă primordial este patologia cardiovasculară sunt internați în secția Cardiologie COVID. Pacientii care suferă de diabet zaharat și alte patologii endocrine sunt internate în secția Endocrinologie COVID. Pacienții cu patologii renale sunt tratati in secția Nefrologie COVID.
Întrucât, noul virus provoacă pneumonii severe, pentru tratarea acestor stări complicate sunt destinate două secții de Pneumologie.
Vreau să remarc că, în secția Cardiologie COVID, deja mai mulți pacienți cu sindromul coronarian acut au suportat coronarografia cu stenare.
Exista și secția Chirurgie COVID în care primesc îngrijiri medicale pacienții cu afecțiuni chirurgical acute, care necesită intervenții de urgență.
Din nefericire, pacienții diagnosticați cu COVID, dezvoltă complicații foarte rapid. Astfel că cei care pun la îndoială existența noului virus SARS–CoV-2 și consideră că e o politică, e cazul să le spun că se înșeală. Am fost și eu bolnavă și asemeni multor pacienți, denot faptul că, e ceva de groază.
Cu certitudine, mesajul meu pe care țin să-l adresez este să vă protejați maximal, ar fi vorba de locurile publice aglomerate în care e nevoie să purtați mască și la necesitate mănuși. Chiar dacă deja de câteva luni toată lumea vorbește despre igiena corectă a mâinilor, este cu adevărat un gest care ne protejează.
Vă îndemn să aveți o atitudine serioasă de noul virus, întrucât urmează și infecțiile respiratorii sezoniere.
De asemenea, vreau să spun că a fost realizată și o modificare în ce privește autoizolarea, astfel de la debutul bolii pacientul e nevoie să fie zece zile în autoizolare.
În ce privește transferul informațional despre COVID-19 și complicațiile induse, consider că e cazul să fie realizate de specialiști, oamenii care lucrează în focare și văd zilnic cum evoluează boala și astfel, poate că, oamenii vor avea mai multă grijă, atitudine față de lucrătorii medicali și cei apropiați.”
Să aveți sănătate!
P.S. Asemeni Blocul COVID și Centrului de Triere COVID-19 Chișinău a fost consolidat clinic și infrastructural în timp record de echipa condusă de dl Oleg Crudu, director al SCM ,,Sfânta Treime”.