În contextul Zilei Mondiale a Rinichilor, dl Boris Sasu, doctor în medicină, conferențiar universitar, șef al secției Nefrologie și Hemodializă la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” a vorbit publicului ascultător de la Radio Moldova în emisiunea „Sănătate pentru Toți” despre cele mai importante măsuri de prevenire a afecțiunilor renale.
Potrivit dlui Boris Sasu: „Patologia renală în ultimii ani este în creștere, unul din zece oameni suferă de o afecțiune a rinichilor și anual milioane de oameni mor ca urmare a complicațiilor cauzate de afecțiuni renale.
Principalii factori de risc pentru dezvoltarea și asocierea dintre boala cronică de rinichi, diabet și afecțiunile cardiovasculare, este excesul de greutate, sau obezitatea, stilul de viață, vârsta și fondul genetic. Vreau să menționez, că acești factori de risc nu influențează doar debutul afecțiunilor renale, dar totodată și progresia acestor afecțiuni, crescând semnificativ și riscul de complicații grave.
În stadiile timpurii, boala cronică renală nu are semne și simptome, realizând examinări periodice, afecțiunile de rinichi pot fi diagnosticate și tratate, astfel vom reuși să prevenim riscul complicațiilor induse de acestea”
Emisiunea„Sănătate pentru Toți” a culminat cu un reportaj realizat în secția Nefrologie și Hemodializă la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, în care pacienții au vorbit despre asistența medicală oferită de medicii și asistenții medicali din această secție.
Să aveți sănătate!