Astăzi, în cadrul rubricii “Pastila de Sănătate” de la Radio Moldova, dna Aliona Danci, medic cardiolog în Departamentul Medicină Urgentă de la Spitalul Clinic Municipal “Sfânta Treime”, a realizat un transfer informațional despre sindromul inimii de vacanță. Ce factori pot declanșa atare stare si ce e nevoie sa întreprindem in prevenirea acestui sindrom, dna doctor Aliona Danci a explicat:” Sărbătorile de iarnă reprezintă probabil pentru mulți dintre noi cea mai frumoasă perioada a anului. Există numeroase petreceri și întâlniri de familie și în timp ce este distractiv să participăm la aceste evenimente alături de cei dragi, s-ar putea ca tocmai acestea să pună sănătatea în pericol.
Petreceri cu alcool frecvente în perioada sărbătorilor de iarnă, dar și în vacanța de sezon pot crește riscurile a unei boli mai puțin cunoscute, este vorba despre sindromul inimii de vacanță, sau a inimii de sărbători. Acest sindrom poate surveni după un consum mare de alcool într-o perioadă scurtă și poate să apară chiar și la oameni care nu suferă de o patologie cardiovasculară. Se caracterizează prin apariția palpitațiilor cardiace, dispnee, vertije, semnele fibrilației atriale sau tahicardiilor supraventriculare, și mai rar a unei bradicardii. La întreruperea consumului de alcool poate să se soluționeze timp de 24 ore, dar uneori necesită si intervenția medicului. De asemenea, la influența toxică a alcoolului și la apariția aritmiilor mai contribuie consumul sporit de cafea, mâncarea grasă, sărată și dulce, care pot contribui la deshidratarea și dezechilibru de microelemente în organism.
Pentru a evita neplăcerile cauzate de sindromul inimii de sărbători, e nevoie să urmați câteva sfaturi, vă îndemn ca să consumați alcool cu moderație.
Aveți grija sa beți apă suficient, pentru a evita dezechilibru de microelemente, consumați alimente bogate în potasiu și magneziu, e vorba de fructe, cartofi, ciuperci, nuci.
O altă recomandare ar fi să limitați consumul de preparate foarte dulci și foarte sărate, care pot crește tensiunea arterială. Alegeți bucatele cu conținut redus de grăsimi.
Starea emoțională este într-o legătură directă cu cea fizică, astfel că e binevenit pe cât e posibil să evitați stresul. Stresul este un inamic cotidian și nu e deloc ușor să îl învingem, însă putem lua măsuri pentru a-l controla. Dormiți suficient, mâncați echilibrat, faceți mișcare zilnic nu în ultimul rând, găsiți timp pentru a sta de vorbă și a va relaxa alături de oamenii dragi.
Aceste recomandări sunt actuale și pentru pacienții cu boli cardiovasculare, căci tocmai nerespectarea acestor recomandări, pot fi un motiv pentru agravarea deja a afecțiunilor existente și la apariția complicațiilor, precum infarctul de miocard, aritmiile, urgențe hipertensive, atacuri cerebrale.
Este oportun să reamintesc că medicamentele se administrează cu 2–3 ore înainte de a merge la o petrecere.
Din nefericire, mulți pacienți în perioada sărbătorilor renunță la medicația prescrisă de medicul cardiolog, constituind încă un factor de agravare a bolilor cronice.
Vă îndemn să fiți cât mai precauți și să îngrijiți de sănătatea inimii și a vaselor.
Cu prilejul sărbătorilor frumoase de iarnă, vă urez tuturor sănătate, multe bucurii si clipe fericite alături de cei dragi”.
Să aveți sănătate!