Astăzi, în cadrul emisiunii „Matinal Național” de la Radio Moldova, dl Gheorghe Anghelici, profesor universitar, chirurg, șeful Clinicii Chirurgie “Constantin Țîbîrnă” din cadrul Spitalului Clinic Municipal “Sfânta Treime”, a vorbit publicului ascultător despre funcțiile ficatului și profilaxia afecțiunilor hepatice.
Dl Gheorghe Anghelici a remarcat că: ”Cu certitudine, ficatul este organul cu cele mai multe și mai diversificate funcții din organismul uman, indispensabile vieții datorită numeroaselor roluri pe care le îndeplinește, e vorba de sinteză, secreție, epurare și detoxifiere.
În general ficatul este considerat un ”organ tăcut”, care nu produce simptome evidente, cu toate acestea există câteva semnale care indică apariția unei afecțiuni a ficatului, de la astenie fizică și icter persistent până la reacții autoimune.
Cauzele de apariție a hepatitei pot fi de etiologie toxică, virală, de asemenea și obiceiurile alimentare sau de igienă, constituie factori ce pot determina afecțiuni ale ficatului.
De remarcat că, diagnosticul de hepatită se stabilește prin analize de sânge specifice.
Tratamentul pentru afecțiunile hepatice depinde de diagnostic. Unele probleme hepatice pot fi tratate cu modificări ale stilului de viață, cum ar fi oprirea consumului de alcool sau pierderea în greutate, de obicei ca parte a unui program medical care include monitorizarea atentă a funcției hepatice.
Alte probleme hepatice pot fi tratate cu medicamente sau intervenție chirurgicală.
Este foarte important să fie depistate afecțiunile hepatice în stadiile incipiente, deoarece există șanse să fie tratate înainte de a avansa.
Examinările medicale în ce privește controlul ficatului cel puțin o dată pe an se recomandă tuturor persoanelor cu vârsta de până la 40 de ani.
După această vârstă, se recomandă un control cel puțin o dată la 6 luni. În cazul persoanelor cu afecțiuni hepatice, examinările e necesar să fie realizate conform recomandărilor medicului.
Căt privește rolul alimentației pentru sănătatea ficatului, este enormă. O dietă sănătoasă și echilibrată este perfectă pentru ficat, deoarece procesează majoritatea alimentelor pe care le mâncăm.
Astfel, peștele, uleiul de măsline, nucile, legumele cu rol de antioxidant precum sfecla roșie, varza, conopida, ardeii grași sunt alimente binevenite în rația alimentară de zi cu zi pentru a avea parte de un ficat sănătos”.
Să Aveți Sănătate!