logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Dna Valentina Lupan, doctor în științe medicale, medic chirurg oftalmolog, șefa secției Oftalmologie și Microchirurgia ochiului de la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” a reiterat în rubrica „Pastila de Sănătate” de la Radio Moldova, cât de important este consultului oftalmologic în depistarea precoce a glaucomului.

    Dna Doctor susține că singurul mod de a descoperi glaucomul cât mai precoce este de a efectua controale periodice și investigații specifice: ”Glaucomul definește mai multe afecțiuni oculare care predispun la degradarea nervului optic și netratate pot duce la deteriorarea vederii, iar uneori, în lipsa tratamentului la pierderea acesteia. Evoluția în fazele incipiente ale glaucomului decurge asimptomatic, adică acționează tăcut, fapt care întârzie adresarea precoce, or în atare situație vorbim de un diagnostic când efectele asupra vederii sunt deja ireversibile.
    Cu certitudine, există mai mulți factorii de risc care se atestă în glaucom, vorbim de vârsta de peste 60 de ani, existența unor cazuri în familie, unele afecțiuni cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare, de asemenea miopia severă sau traumele oculare.
    Vă mărturiseam că, glaucomul nu prezintă simptome, astfel singurul mod de a descoperi aceasta afecțiune cât mai precoce este de a efectua controale periodice si investigații specifice. Grație evoluției tehnologiilor medicale avem la dispoziție diverse echipamente și metode moderne de a diagnostica și trata această afecțiune oculară. În acest sens vorbim de examenul de câmp vizual care ne arată cum funcționează̆ nervul optic. Tomografia de nerv optic ne permite sa verificăm cu ajutorul laserului starea fibrelor nervoase ale nervului optic. Astfel, putem diagnostica glaucomul înainte ca acesta să se manifeste clinic și prin urmare putem să prevedem riscul de a face un glaucom sever.
    În secția Oftalmologie și Microchirurgia ochiului pe care o reprezint, avem parte de tehnică medicală modernă și o echipă de specialiști competenți care reușesc să trateze diverse afecțiuni oculare, inclusiv și glaucomul. Scopul oricărui tratament este de a preveni pierderea suplimentară a vederii, deoarece pierderea acuității vizuale care deja a apărut din cauza glaucomului este ireversibilă. Vestea bună este că glaucomul poate fi gestionat dacă este detectat devreme și tratat conservativ sau chirurgical.
    Deja am remarcat, din fericire, în zilele noastre există metode eficiente de diagnosticare, cu condiția ca fiecare persoană peste 40 de ani sa meargă la un consult periodic la medicul oftalmolog. Vizitele periodice la medicul oftalmolog, investigațiile complete și corecte, tratamentul administrat în funcție de caz și o atitudine plină de seriozitate a pacientului cu siguranță pot preveni efectele nedorite ale acestei afecțiuni oculare.”

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP