La 13 februarie, o delegație din Republica Uzbekistan a vizitat Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”. Delegația a inclus reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor, directori ai spitalelor raionale și medici de diferite specialități însoțiți de reprezentantul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ghenadie Damaşcan și reprezentantul Băncii Mondiale în Republica Moldova Irina Guban.
Scopul vizitei delegației din Uzbekistan este familiarizarea cu experiența Republicii Moldova în implementarea sistemului de finanțare a spitalelor DRG.
În cursul vizitei, directorul spitalului, dl Oleg Crudu, a prezentat un raport despre activitatea spitalului, după care oaspeților le-au fost demonstrate echipamentele moderne cu care este dotat spitalul. De asemenea membrii delegației au vizitat secțiile clinice din spital.
Reuniunea a fost foarte intensă și productivă. Membrii delegației au fost interesați să discute nu numai cu directorul instituției, care a răspuns la toate întrebările, dar și cu economistul-șef al spitalului, dna Elena Toma, contabilul-șef, dna Natalia Denisova și șeful Departamentului de Management al calității serviciilor medicale, dna Svetlana Lupu.
În cadrul acestei întâlniri, delegația s-a familiarizat cu tipurile de finanțare spitalicească, a discutat aspectele legate de analiza datelor clinice și financiare în contextul luării deciziilor manageriale privind dezvoltarea spitalului. Concomitent, discuțiile s-au axat și pe problemele cu care se confruntă spitalele atunci când planifică furnizarea serviciilor medicale și unele aspecte legate de acordarea asistenței medicale populației în cadrul asigurării medicale obligatorii.
Dl Bahtieor Odilov, șeful Direcției analiză economică și stabilire a tarifelor din cadrul Ministerului Sănătății al Republicii Uzbekistan, conducătorul delegației, a fost de acord să răspundă la câteva întrebări adresate de serviciul presă din cadrul IMSP SCM „Sfânta Treime”.
Dle Odilov, care este scopul vizitei unei astfel de delegații impresionante în țara noastră?
Adevărul este că în Uzbekistan nu avem un sistem obligatoriu de asigurări medicale, care funcționează în Republica Moldova de mai mulți ani, suntem la început de cale și e nevoie să trecem prin toate etapele care pentru țara dumneavoastră deja sunt depășite.
Am venit în Republica Moldova la recomandarea Băncii Mondiale și a Organizației Mondiale a Sănătății, deoarece, conform opiniilor acestor organizații țara dvs. este asemănătoare cu a noastră în multe domenii. În trecut, în toate țările din fosta Uniune Sovietică, a funcționat același sistem de sănătate, la moment restructurat. Deoarece am avut aceeași structură de asistență medicală și acum țara dvs. a realizat anumite etape în reformarea acesteia, am ajuns să învățăm din experiența dvs.
De ce a fost ales spitalul „Sfânta Treime”?
Compania Națională de Asigurări în Medicină ne-a recomandat să vizităm anume la acest spital, și, în rezultatului întâlnirii noastre, vedem că această recomandare a fost pe deplin justificată, deoarece toți membrii delegației noastre au adunat o mulțime de informații utile pentru ei înșiși, care ulterior vor sta la baza unor acțiuni concrete în țara noastră în domeniul sănătății. Am primit răspunsuri la multe întrebări de interes pentru noi, am văzut cum funcționează departamentele medicale, contabilitatea, economiștii etc., am înțeles esența activității Departamentului de Management al Calității Serviciilor Medicale.
Datorită acestei vizite, am format anumite opinii și am acumulat cunoștințe pe care le putem folosi și cu noi pentru a introduce acest nou mecanism.
Ce doriți să evidențiați din cele mai memorabile pentru dvs. după vizitarea țării noastre?
Nu am fost niciodată în Moldova, dar înainte de a veni aici, ca și alți membri ai delegației noastre, m-am informat cu ajutorul internetului despre țara voastră. Am aflat că aveți multe locuri frumoase, obiective istorice, muzee. Până în prezent, din păcate, programul încărcat al vizitei nu ne-a permis să facem cunoștință cu ele, dar sperăm că mai avem timp. Știu, de asemenea, că Moldova este renumită pentru vinurile sale, pe care le vom procura în calitate de daruri celor dragi.
Dacă să revenim la tema discuției noastre, am fost impresionat de faptul că, în timpul conversațiilor noastre dl Crudu nu ne-a prezentat doar informații, ne-a furnizat statistici și ne-a răspuns la multe întrebări, dar și ne-a exprimat opinia personală pe teme de interes pentru noi, fapt care îl apreciem în mod deosebit. În general, suntem foarte mulțumiți de vizită și așteptăm cu nerăbdare colaborarea ulterioară, sperând că va continua în mod activ.
Directorul spitalului, dl Crudu, a sprijinit, la rândul său, ideea de colaborare și a constatat că în sală a fost creată o atmosferă armonioasă și caldă, iar întâlnirea s-a dovedit a fi fructuoasă și productivă, oaspeții fiind foarte activi. Toate întrebările pe care le-au adresati au primit răspunsuri promte, detaliate și au fost cu adevărat interesante și utile pentru ei.