Pentru prima dată în Republica Moldova este marcat lunarul de conștientizare a cancerului de piele, eveniment ce a câștigat popularitate la nivel global, devenind un instrument important în lupta împotriva cancerului de piele.
Cancerul de piele este creșterea necontrolată a celulelor anormale din epidermă, cauzată de deteriorarea ADN-ului ce declanșează mutații. Aceste mutații provoacă celulele pielii să se înmulțească rapid și să formeze tumori maligne. Este una dintre cele mai răspândite forme de cancer în întreaga lume și expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) de soare este principalul factor de risc în declanșarea acestuia.
Potrivit OMS, la nivel global, anual, sunt depistate circa 2 – 3 milioane de cazuri de cancer non-melanomic și peste 132 mii de cazuri de cancer de piele melanomic.
În contextul schimbărilor climatice, pe măsură ce straturile de ozon sunt epuizate, atmosfera își pierde din ce în ce mai mult din funcția de filtru de protecție și mai multă radiație solară UV ajunge la suprafața Pământului.
Detectat la timp, rata de supraviețuire după 5 ani pentru melanom este de 99%. S-a estimat că unul din trei decese prin cancer de piele a fost cauzat de expunerea la radiații ultraviolete în timpul lucrului în aer liber, sub soare. Este demonstrat faptul că dacă o persoană a avut cinci sau mai multe arsuri solare, atunci riscul de a dezvolta melanom se dublează.
În Republica Moldova, cancerul de piele non-melanomic, în anul 2021, a fost depistat la 883 de persoane, iar în 2022 – la 979 de persoane. În creștere este și melanomul malign: în anul 2021, au fost depistate 123 de cazuri, în 2022 – 143 de cazuri.
Adoptarea unor măsuri simple de prevenție poate reduce semnificativ riscul de apariție a cancerului de piele. Vă încurajăm să adoptați următoarele practici:
Protejați-vă de acțiunea îndelungată a razelor UV:
- Limitați timpul de expunere la soare în orele amiezii.
- Stați la umbră, atunci când razele UV sunt cele mai intense.
- Purtați îmbrăcăminte de protecție, pălării și ochelari de soare.
- Utilizați o cremă cu spectru larg de protecție solară (+50 SPF).
- Utilizați folie de protecție pentru geam în mașină și acasă.
- Fiți vigilenți în privința copiilor: expunerea excesivă la soare în primii ani de viață poate crește semnificativ riscul de boli legate de razele UV mai târziu în viață.
- Evitați expunerea la un aparat de bronzat, solar (bronzatul artificial): acestea pot emite radiații UV în cantități de la 10 până la 15 ori mai mari, decât soarele la intensitatea sa maximă.
- Autoexaminați-vă regulat pielea. Cancerul de piele este cancerul pe care îl puteți vedea, spre deosebire de alte tipuri de cancerele care se dezvoltă în interiorul corpului. Dacă observați modificări ale dimensiunii, formă neregulată, variații de culoare; inflamaţie, sângerare, sensibilitate – consultați un medic dermatolog, cât mai curând posibil. Faceți un examen profesional al pielii pe întregul corp o dată pe an sau mai des, dacă sunteți în grupul de risc.
- Informați-vă despre cancerul de piele: cunoașterea semnelor și a factorilor de risc asociate cancerului de piele sunt cruciale pentru prevenire, diagnostic precoce și un tratament eficient. Împărtășiți informații despre cancerul de piele cu familia, prietenii și colegii de muncă pentru a-i ajuta să fie conștienți de riscurile și măsurile de prevenire.
Conștientizarea cancerului de piele începe cu TINE!