logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Astăzi, 12 noiembrie, comunitatea internațională marchează Ziua Mondială a Pneumoniei. An de an, Organizația Mondială a Sănătății bate un semnal de alarmă privind importanța aplicării în continuare a măsurilor de protejare, prevenire și tratament al acestei maladii. Totodată, medicii din toată lumea adresează opiniei publice mesaje informative. În acest context, dna Tatiana Harghel, medic internist la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, a vorbit în cadrul emisiunii „Sănătate pentru Toți” de la Radio Moldova, despre incidența pneumoniei la adulți, dar și măsurile de prevenire a acesteia.

    Dna Tatiana Harghel a spus că: „Pneumonia este o afecțiune a plămânilor generată de virusuri și bacterii. Cu certitudine, este caracterizată drept o patologie gravă la copiii mici și adulții de peste 65 ani, la persoanele cu afecțiuni preexistente pulmonare, cardiace, hepatice și diabet zaharat.
    La nivel mondial, se înregistrează 5 -12 cazuri de pneumonie la 1000 populație, iar în Republica Moldova, 4-6 cazuri la 1000 de populație.
    Tabloul clinic al pneumoniei este acut: cu febră, frisoane, dureri toracice.
    Pentru a pune un diagnostic corect, recurgem și la investigații de laborator. Este vorba de radiografia toracică, teste sangvine.
    În tratamentul pneumoniei se administrează antibiotice, pe parcurs, medicul poate modifica tratamentul în urma identificării bacteriei și sensibilitatea acesteia.
    Vreau să remarc că, multe tipuri de pneumonie pot fi prevenite prin utilizarea vaccinurilor. Există vaccinuri care creează protecție împotriva pneumoniei pneumococice.
    Este binevenit să fie vaccinați sezonier împotriva gripei copiii și adulții cu un sistem imunitar slăbit.
    În concluzie, vreau să spun că e nevoie să îngrijim de sănătatea noastră zilnic, iar dacă apar probleme de sănătate nu evitați să mergeți la medic, pentru a evita multe complicații.”

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP