Astăzi, 21 noiembrie, invitatul ediției „Sănătate pentru Toți”, dl Sergiu Andronic, doctor în științe medicale, chirurg oftalmolog în secția Oftalmologie și Microchirurgia ochiului din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, va oferă soluții in profilaxia si tratamentul retinopatiei diabetice.
Potrivit dlui Sergiu Andronic, în ultimii ani au fost făcute progrese remarcabile în diagnosticul și tratamentul retinopatiei diabetice. Prevalenta acestei afecțiuni oculare apare mai frecvent in diabetul de tip 1 si 2, iar amenințarea vederii apare in 10 % dintre cazuri. Retinopatia diabetica proliferativa RDP afectează 5-10 % din populația diabetica. Diagnosticarea se face prin examen al fundului de ochi prin oftalmoscopie directa sau indirecta.
Tratamentul retinopatiei diabetice necesită o abordare interdisciplinară a medicilor endocrinologi și oftalmologi pentru o îngrijire optimă a pacienților.
Retinopatia diabetică este o deteriorare a retinei, cauzată de complicațiile diabetului zaharat, iar aceasta poate duce, în cele din urmă, la orbire. Boala este cauzată de lezarea vaselor de sânge ale țesutului sensibil la lumină, situate în spatele ochiului (retina).
Retinopatia diabetică este o afecțiune care odată̆ debutată, continuă să existe. La început, retinopatia diabetică poate să nu provoace niciun simptom, ci doar probleme de vedere ușoare. Însă când sângerarea are loc în retinopatia diabetică proliferativă, pacienții descriu simptomele ca și când ar avea multe pânze de păianjen în câmpul lor vizual, cu vedere încețoșată̆, neclară.
Retinopatia diabetică se poate instala la orice persoană care are diabet. Tratamentul retinopatiei diabetice depinde de gravitatea și localizarea bolii, de asemenea și de tratamentul diabetului.
In ultimii ani se utilizează diverse metode in tratamentul retinopatiei diabetice, astfel in acest sens au fost făcute progrese uriașe. Tratamente, cum ar fi fotocoagularea scatter (sau panretiniana), fotocoagularea focala si vitrectomia pot preveni orbirea in cele mai multe cazuri. Cu cat este retinopatia diagnosticata mai devreme, cu atât e mai probabil ca aceste tratamente sa aibă succes. Cele mai bune rezultate apar atunci când vederea este încă normala. Astfel, este foarte important ca diabetul zaharat să fie tratat conform recomandărilor medicului endocrinolog.
Detectarea precoce, tratamentul în timp util și îngrijirea adecvată a sănătății oculare are o mare importantă̆ în controlul și prevenirea retinopatiei diabetice.
Să aveți sănătate!