În ediția de astăzi “Sănătate pentru Toți” de la Radio Moldova ne-am propus să discutăm cu invitata din studio, dna Margarita Surlari, medic gastroenterolog, șef al secției Hepatologie la Spitalul Clinic Municipal “Sfânta Treime”, despre trecerea de alimentația de post la cea obișnuită, care trebuie să ne amplifice starea de bine și în niciun caz să ne creeze probleme digestive.
Și deoarece dna Surlari reprezintă spitalul al cărui director, dl Oleg Crudu, împreună cu zeci de specialiști, a pus baza creării și activității Centrului de Triere COVID -19 de la Moldexpo, acest fapt a constituit un punct de pornire a discuției.
Astfel, dna Margarita Surlari a evidențiat profesionalismul și capacitățile manageriale ale dlui Crudu, dar și ale echipei de medici, asistenți medicali care l-au însoțit pentru a face față marilor provocări generate de pandemia cu COVID-19.
Dna Margarita Surlari a spus: ”Cu certitudine este o etapă dificilă, în care se cer multe aptitudini medicale și prudență din partea oamenilor. Or, aceste două momente sunt esențiale pentru a face față provocărilor induse de acest nou virus. Desigur, vreau să le doresc colegilor mei multă sănătate și optimism pentru a trece această etapă cu bine.
În ceea ce privește recomandările ce țin de trecerea de la o alimentație de post la cea obișnuită, ar fi esențial ca atenția noastră să fie fixată pe tot lanțul alimentar, începând de la produsele procurate și terminând cu prepararea acestora.
O recomandare ar fi să procurăm toate alimentele din magazine autorizate, acest fapt ne-ar proteja de toxiinfecții alimentare și de alte neplăceri ce pot surveni.
Carnea se folosește la pregătirea multor bucate tradiționale, de aceea este recomandată carnea de miel, pieptul de curcan, peștele. Desigur, sunt binevenite salatele din legume, care au o mare importanță în procesul de digestie.
Un alt moment de care e nevoie să ținem cont ar fi băuturile alcoolice, acestea e nevoie să fie băute cu măsură.
Persoanele care au ținut un post strict e nevoie să mănânce cantități mici, pentru a evita indigestiile alimentare, această ajustare alimentară se face în câteva zile.
Persoanele care suferă de afecțiuni ale sistemului digestiv e nevoie și în perioada sărbătorilor să respecte regimul alimentar și tratamentul indicat de medicul gastroenterolog.
Pe lângă bucatele tradiționale, pe care obișnuim să le pregătim de Sfintele Sărbători de Paște, o însemnătate are starea noastră lăuntrică, care cu siguranță nu depinde de bucatele pe care le vom servi, ci de emoțiile pozitive. Respectiv, vă îndemn să rămâneți optimiști, responsabil și generoși.”
Emisiunea “Sănătate pentru Toți” a culminat cu un reportaj înregistrat în secția Hepatologie de la Spitalul Clinic Municipal “Sfânta Treime” din Capitală, în care pacienții au vorbit despre problemele de sănătate, dar și asistența medicală oferită de profesioniștii din această secție.
Să aveți Sănătate!