În 2005, la inițiativa biroului regional european a OMS, a avut loc pentru prima dată Săptămâna Europeană a Imunizării (SEI). Astfel a fost accentuată importanța vaccinării pentru sănătatea și calitatea vieții fiecărei persoane, precum și a imunizării la timp a copiilor și adulților.
De atunci, Organizația Mondială a Sănătății organizează în fiecare an, în ultima săptămână a lunii aprilie, Săptămâna Mondială a Imunizării, care implică sănătate, educație, cultură și desigur mass-media. Sloganul general al acestei săptămâni este: „Vaccinurile sunt benefice”! Însă în fiecare an se include o temă nouă, iar în 2017 acesta este: „Vaccinarea te protejează în toate etapele vieții”!
Obiectivul principal al SEI este de a reaminti oamenilor despre importanța imunizării pe tot parcursul vieții și despre necesitatea asigurării accesului la vaccinuri pentru oamenii de toate vârstele, precum și de a sensibiliza și conjuga eforturile tuturor în lupta împotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.
În 2017 se încheie prima jumătatea a perioadei care a fost preconizată de către Planul Global de Acțiune pentru vaccinuri (GVAP). Acest plan a fost aprobat de 194 de state membre ale Adunării Mondiale a OMS, în 2012, orientat spre prevenirea a milioane de decese până în 2020, prin accesul la vaccinuri și la sistemul de sănătate pentru oameni din toate țările, indiferent de gradul de dezvoltare.
Potrivit OMS, în prezent imunizarea la timp permite ca 2-3 milioane de decese să fie prevenite anual, iar dacă imunizarea ar deveni globală, atunci acest număr s-ar mări cu 1,5 milioane. În plus vaccinarea la timp poate preveni suferințele și dizabilitățile provocate de diverse boli infecțioase.
Astăzi, datorită eforturilor depuse de OMS, inclusiv desfășurarea anuală a Săptămânii Mondiale a Imunizării, numărul copiilor care au fost vaccinați la timp este în continuă creștere: mai mult de 100 de milioane de copii din întreaga lume, însă 19,4 milioane copii sunt încă fără vaccinuri de bază.
OMS vrea să aducă spre atenția publicului în acest an următoarele mesaje:
Mesajul nr. 1 – Imunizarea copiilor:
• Fiecare copil are dreptul la o viață sănătoasă, iar vaccinarea este un pas important spre atingerea acestui obiectiv;
• Copii până la 5 ani sunt deosebit de expuși riscului de a dezvolta complicații grave sau chiar deces în urma bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. Vaccinurile administrate în conformitate cu programul de imunizare din fiecare țară oferă o protecție de încredere pentru copii care au mare nevoie de ea;
• Prevenind răspândirea bolilor, copii vaccinați contribuie la protejarea oamenilor din jurul lor de infecții. Aici se includ surorile, frații mai mici care nu pot fi încă vaccinați, colegii cu nevoi speciale, precum și bunicii.
Mesajul nr.2 – Imunizarea adolescenților:
• Vaccinarea este necesară nu doar pentru copii. Adolescența este perioada ce de asemenea are nevoie de imunizare cu ajutorul vaccinurilor împotriva bolilor ce sunt periculoase la orice vârstă: rujeolă, rubeolă, tetanos, difterie și meningită;
• Adolescența timpurie (9-13 ani) este potrivită pentru vaccinarea împotriva virusului papiloma uman (HPV), care protejează împotriva cancerului de col uterin, care a devenit principala cauză de deces la femei.
Mesajul nr.3 – Imunizarea adulților:
• Odată cu trecerea timpului, protecția oferită de unele vaccinuri descrește. Vaccinarea în timp util și pe deplin vă va proteja pe dumneavoastră și pe cei din jur de boli grave și posibil mortale.
• Dacă nu ați primit toate vaccinurile prevăzute de programul de vaccinare al țării dumneavoastră sau nu sunteți sigur de statutul vaccinării, adresați-vă medicului de familie pentru recomandări privind vaccinurile necesare.
Mesajul nr. 4 – Imunizarea lucrătorilor din domeniul sănătății:
• Lucrătorii medicali sunt expuși riscului de a contracta diverse boli infecțioase, precum și de a le transmite pacienților lor;
• Vaccinarea lucrătorilor medicali îi va proteja pe ei și pe pacienții acestora de infecțiile controlabile, și va demonstra pacienților importanța imunizării.
Săptămâna Mondială a Imunizării permite creșterea nivelului de conștientizare a publicului despre importanța vaccinării pentru îmbunătățirea sănătății omului, pentru a prelungi durata vieții și calitatea acesteia.
Trebuie să înțelegem că vaccinarea la timp va contribui la protejarea împotriva bolilor severe și a posibilelor complicații ulterioare. Astăzi, întreaga responsabilitate pentru propria protecție și a copiilor lor se află în mâinile părinților. Refuzul lor de a se imuniza pe ei și pe copii este periculos pentru sănătate și pentru viață.
Pentru a nu regreta ceea ce se poate întâmpla mai târziu este important să vă protejați pe dumneavoastră și cei dragi.