După o reparație capitală și modernizare tehnică, secția de Oftalmologie de la Spitalul Clinic Municipal “ Sfânta Treime”, va continua activitatea, fiind unica secție în municipiu în care primesc anual asistență medicală peste 3000 de pacienți. Cum funcționează secția de Oftalmologie și ce servicii de asistență oftalmologică oferă specialiștii pacienților din municipiu Chișinău dar și din întreaga țară aflăm de la dna Valentina Lupan, șef secție, doctor în științe medicale, medic oftalmolog, categorie superioară.
Dna doctor, care sunt capacitățile clinice ale secției de oftalmologie și ce probleme de sănătate oculară tratați?
Specialiștii din secția de oftalmologie oferă asistență medicală în ce privește examinarea pacienților cu diverse acuze oculare și după necesitate tratamentul diverselor afecțiuni ale globului ocular și membranelor. În acest context efectuăm intervenții chirurgicale oftalmologice de la cele mai simple până la cele mai complexe, asistență medicală de urgență non-stop, în caz de leziuni oculare, răni penetrante sau contuzii.
Dna Lupan, care sunt cele mai frecvente patologii cu care se adresează pacienții și care dintre acestea sunt mai frecvent întâlnite în cazuistica medicală?
Una dintre cele mai frecvente patologii întâlnite în practica noastră medicală este cataracta, or 40 de procente din adresările pacienților noștri constituie anume această boală oculară care are mai multe forme. Aceasta este o patologie comună pentru toate clinicile oftalmologice, deoarece este una dintre cele mai întâlnite patologii oculare. În secția noastră utilizăm diverse metode în intervențiile chirurgicale destinate cataractei, printre acestea facoemulsificare cu implantarea unei lentile moi, chirurgia cu laser în glaucom , coagularea cu laser a retinei în cazul ocluziei vasculare, o altă metodă modernă este chirurgia plastică a globului ocular și de cornee, strabismul, retinopatia diabetică și multe alte patologii oculare.
Dna Lupan, la moment cum este dotată cu tehnică medicală secția de oftalmologie?
În prezent, secția de oftalmologie este echipată cu cele mai moderne aparate medicale pentru diagnosticarea și tratamentul pacienților. Acestea sunt :
- Tomografie coerență optică;
- A-scan, B-scan;
- Perimetru computerizat;
- Oftalmometru;
- Pahimetru;
- Tonometru fără contact;
- Refractometru;
- Oftalmometru;
- Keratometru;
- Phoropter.
Vreau să remarc, că grație administrației spitalului care participă în diverse proiecte, secția este dotată cu tehnică medicală performantă . Astfel, în luna august a acestui an, arsenalul nostru a fost completat cu un microscop modern pentru efectuarea operațiilor oftalmologice complexe (Producător Carl Zeiss), iar în acest mod și capacitățile noastre clinice se extind. Acest microscop a fost oferit de partenerii noștri din Statele Unite, cu care spitalul nostru colaborează de mai mulți ani. Această tehnică permite să efectuăm operații pe partea anterioară a ochiului (lentilă, cornee) cu performanțe și mai mari. Având în vedere toate avantajele microscopului – confortabil, precizie a imaginii, reușim ca timpul destinat pentru o intervenție să fie redus semnificativ, ceea ce înseamnă că suntem capabili să oferim asistență mai multor pacienți. Recent am reușit să să efectuăm angiografia retinei cu contrast. Un astfel de dispozitiv, există în puține spitale din țară.
Dna Lupan, spuneți-ne mai multe despre proiectele în care este implicată secția de oftalmologie?
Unul din cel mai recent proiect amplu, în care a fost implicată și secția de Oftalmologie al spitalului clinic municipal ”Sf. Treime”, este clinica de Oftalmologie N 2, Departamentul de Oftalmologie și Optometrie de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”, care este condus de profesorul Valeriu Cușnir. În anul 2015 a demarat un proiect dintre Universitatea de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” și Universitatea din Kongsberg, Norvegia în ce privește dezvoltarea asistenței medicale primare pentru sănătatea ochilor. Scopul principal al acestui proiect este crearea unui sistem educațional pentru optometriști în Republica Moldova. Din anul 2017 la Universitatea de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” a fost deschisă facultatea de optometrie, în care studiile vor fi timp de 4 ani, iar după absolvire , studenții vor avea specialitatea de medic optometrist, o specialitate nouă pentru țara noastră. Datorită acestui proiect, Clinica de Oftalmologie a fost dotată cu echipament nou, destinat studenților de la facultatea de optometrie, dar și pacienților internați în secția noastră. Clinica de oftalmologie colaborează nu numai cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”, dar și cu multe instituții medicale din țară, este vorba de Spitalul Clinic Republican, Spitalul Clinic de Căi Ferate, dar și centre de peste hotare , România ,Norvegia, Belgia, Rusia, Ucraina. Specialiștii noștri permanent își îmbunătățesc cunoștințele în domeniu , astfel participăm la diverse conferințe naționale și internaționale la care avem parte și de mențiuni.
Dna doctor, aș dori să știm ce planuri de perspectivă aveți în ce privește dezvoltarea continuă?
Vom continua să muncim, să tratăm pacienții, vom ajuta pe cei care au nevoie de ajutorul nostru și desigur ne vom dezvolta îmbunătățind cunoștințele noastre în domeniu. În viitorul apropiat, intenționăm să dezvoltăm transplantul pentru a oferi asistență pacienților cu patologii severe corneene, pentru care transplantul cornean este necesar pentru a păstra funcțiile vizuale. În acest an în luna martie, cu prilejul aniversării a zece ani de activitate, Agenția Națională pentru Transplantul de organe, a desemnată cea mai bună echipă de medici din Moldova care se ocupă de transplant. Pot spune cu mândrie că echipa de medici din Clinica de Oftalmologie N.2, care funcționează în baza departamentului nostru, au fost premiați. În această perioadă am efectuat peste 220 de intervenții, dintre acestea, 96 sunt transplanturi corneene și 124 sunt transplanturi de membrană amniotică, care reprezintă mai mult de 50% din numărul total de intervenții efectuate în țara noastră . Echipa de chirurgi oftalmologi este condusă de profesorul Valeriu Cușnir și este constituită din adevărați profesioniști, este vorba de profesorul Lilia Dumbrovianu, medicii Vitalii Cușnir , Sergiu Andronic și eu. Sunt sigură că aceasta nu este ultima noastră realizare și sper că capacitățile noastre clinice vor crește în continuare pentru a oferi asistență oftalmologică pentru mai mulți pacienți care au nevoie de ajutor.