Mâine, 1 decembrie este Ziua Internațională a Neurologului. În ajunul acestei sărbători profesionale, noi l-am rugat pe neurologul de categorie superioară Victor Munteanu să povestească despre activitatea sa profesională în secția neurologie condusă de el a Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”.
Domnule Munteanu, explicați în câteva cuvinte funcțiile secției neurologie, pe care o conduceți.
Caracteristica definitorie a departamentului neurologie a spitalului nostru este secția de urgență, adică oamenii ajung la noi în stare critică, astfel în secția de neurologie pacienții internați nu sunt planificați.
Noi deservim trei sectoare ale orașului: Botanica, Râșcani și Ciocana.
Cu ce boli sunt internați pacienții în această secție?
Cea mai mare parte a pacienților tratați în secția neurologie sunt cei cu patologie cerebrovasculară acute, infarct, hemoragie intracerebrală, hemoragie subarahnoidiană. Pentru acești pacienți sunt prevăzute 20 de locuri. Încă 15 locuri sunt asigurate pentru pacienții cu alte afecțiuni neurologice acute, precum encifalite, meningite, insuficiențe vertebrobazilare, tumori ale creierului etc.
Care este vârsta medie a pacienților ?
Noi nu refuzăm pe nimeni, astfel avem pacienți de diferite vârste, de la 18 ani (atunci când ei nu mai sunt deserviți de spitalele pentru copii) în sus. Cea mai în vârstă pacientă a fost o femeie de 102 ani, care a fost internată cu accident vascular cerebral. Însă majoritatea bolnavilor sunt oamenii cu vârstă pensionară: 60-65-70 ani. Pot să remarc că în ultimii ani a crescut considerabil numărul pacienților de la 85 și peste 90 de ani.
Ce tratament primesc pacienții spitalizați în secția de neurologie?
Noi dispunem de toate medicamentele necesare, care sunt folosite conform standardelor pentru tratarea bolilor neurologice elaborate de Ministerul Sănătății și conform protocoalelor clinice naționale.
De regulă o mare parte din pacienții cu patologii neurologice suferă și de alte maladii, căci accidentul vascular cerebral în majoritatea cazurilor nu apare din senin, ci fiind o urmare a hipertensiunii, tulburării ritmului cardiac, diabetului, patologiilor organelor interne etc.
Unul din aspectele pozitive al spitalului nostru este că are un profil multidisciplinar, pacientul chiar din secția internare, are posibilitatea de a primi consultațiile tuturor specialiștilor cum ar fi: endocrinologul – din moment ce spitalul are secția endocrinologie; cardiologul – se află în secția cardiologie a spitalului, neuroftoalmolog – este secția de oftalmologie și orice intervenție chirurgicală – este chirurgia multidisciplinară. De asemenea, pot fi efectuate toate investigațiile necesare. Acest număr mare de secții este un avantaj al unui spital, în care pacientul nu va ramâne neinvestigat, dar nici nu există necesitatea de a invita specialiști din altă parte. Astfel de structură o are doar spitalul nostru și Spitalul Clinic Republican.
Încă un aspect pozitiv al spitalului nostru este faptul că ajungând în secția internare, pacientul cu patologie celebrovasculare severă, nu doar beneficiază de examinarea diverșilor specialiști, dar în caz de necesitate poate fi internat la terapia intensivă, care este dotată cu un echipament modern, inclusiv pentru pacienții cu patologii neurologice.
De asemenea pacientul poate fi internat în secția neurologie, iar mai apoi, dacă este necesar, și în secția neurorecuperare. Cu alte cuvinte, în spitalul nostru este organizat un ciclu întreg de acordare a asistenței medicale pentru pacienții cu patologii cerebrovasculare severe, pornind de la internare pînă la recuperare.
Spuneți-ne vă rog, în medie, câți pacienți dersevește secția condusă de dumneavoastră?
Pe parcursul anului am înregistrat mai mult de 1000 de cazuri a bolilor cerebrovasculare acute. Dintre care, 65-70 % cazuri sunt accidente vasculare cerebrale hemoragice și ischemice precum și hemoragii subarahnoidiene. Și aceasta nu este doar statistica secției noastre, dar și a clinicelor neurologice în general. Pe locul II, după numărul internărilor se află atacurile ischemice tranzitorii. Pe locul III este insuficiența vetrebrobazilară acută – spasmele vaselor cerebrale cu tulburări de coordonare și statice, însoțite de amețeli, greață și vomă.
Menționez că din cei peste 1000 de pacienți care au urmat tratamentul în secția neurologie, aproximativ 300-400 din ei sunt transferați în secția neurorecuperare.
Ce schimbări legate de profilul neurologic au avut loc în spital în ultimul timp?
Datorită faptului că Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” este inclus în lista instituțiilor medicale prezente în cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității serviciilor medicale”, realizat de Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională, în spitalul nostru a apărut cele mai performante echipamente de diagnosticare. Pentru neurologie în special, este foarte important că pacienții pot efectua tomografia computerizată la noul tomograf Toshiba, angiografia, scanarea duplex a vaselor cerebrale.
În plus, acest echipament permite stabilirea unui diagnostic precis. Pentru pacienții noștri este importantă și modernizarea secției terapie intensivă, care activează după o reparație generală și a fost echipată cu echipament tehnic de ultimă generație, conform programului Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională. Astfel, noi avem posibilitatea să acordăm ajutor chiar și celor mai gravi bolnavi, internându-i la terapie intensivă, unde activează medicii reanimatologi, o parte din care sunt specializați și în neurologie.
Câți pacienți sunt aduși în stare foarte gravă în secția de neurologie?
Așa cum am menționat mai sus, la noi sunt aduși bolnavii de urgență, sunt cazuri când neacordarea la timp a asistenței medicale poate duce la deces. Dar cel mai important este că avem posibilitatea de a le acorda ajutorul necesar.