logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • O bună parte a pacienților din secția Chirurgie Septică o reprezintă bolnavii cu ulcer trofic la membrele inferioare. Ulerele cronice la nivelul membrelor inferioare, denumite ca boala ulceroasă cronică a piciorului, este o plagă cronică care persistă mai mult de 6 saptămîni și nu are nici o tendință de vindecare după 3 luni de tratament adecvat sau nu este încă complet vindecată la 12 luni. Și, în ciuda dezvoltării medicinii moderne, tratarea ulcerului trofic rămâne până în prezent o provocare chirurgicală dificilă.

    Colaboratorii clinicii Chirurgie nr.2 „Constantin Țîbîrnă”, care activează la baza secției Chirurgie Septică a SCM „Sfânta Treime”, au găsit o astfel de metodă de tratare a ulcerului trofic, care până în prezent a demonstrat rezultate excelente. Mai multe detalii despre această metodă, ne spune autorul, medicul chirurg doctor în ştiințe medicale conferențiar cercetător Pisarenco Sergiu.

    Dl Pisarenco, ce este ulcerul trofic al membrului inferior şi care este cauza dezvoltării lui?

    Ulcerul trofic reprezintă pierderea stratului dermal şi epidermal la nivelul membrului inferior, mai des fiind la nivelul gambei sau piciorului care necesită mai mult de şase săptămîni pentru a se vindeca. Ca rezultat apare un crater sau o ulceratie tumefiată de forme, dimensiuni și culori diferite. Evoluția ulcerului trofic frecvent este cronică sau recidivantă.

    Cauzele ulcerului trofic de gamba sînt:

    95% sunt de cauza vasculara, dintre care:

    70% venoase (varicoase sau posttrombotice) și arteriale

    30% (arteriopatia cronica obliteranta, trombangeita obliteranta, ocluzia arteriala acuta)

    5% sunt de cauze nevasculare: infectioase, neuropatice, hematologice, disglobulinemice, traumatice.

    Cât de comună este această problemă? Cât de mulți pacienți se adresează în secție cu această patologie?

    În secția noastră, întotdeauna există pacienți care se confruntă cu această problemă, însă cu un divers grad de severitate. Ba chiar am putea afirma că orice boală venoasă a membrelor inferioare (atât cele profunde cât și cele superficiale) asociată cu insuficiența venoasă poate duce la formarea de ulcere. Uneori, chiar zgârieturile și rănile minore pot provoca o plagă greu vindecabilă.

    Dacă vorbim în general despre răspândire, accentuez faptul că ulcerele trofice venoase apar în aproximativ 2% din populația țărilor dezvoltate, iar acest procent constituie milioane de oameni. În plus, aproape fiecare al cincilea pacient din procesul patologic implică segmentul osului subiacent și dezvoltă periostită osificantă, iar în 1,6-3,5% dintre cazuri, complicația ulcerului trofic al membrelor inferioare este degenerarea malignă.

    De asemenea, potrivit statisticilor mondiale, se observă că în 52% din cazuri ulcerul prezintă etiologie varicoasă, în 14% – apariția acestora este asociată cu tulburări în funcționarea arterelor, în 13% – din cauza altor factori. Procentajul de ulcere care rezultă din tromboza venoasă este de aproximativ 7%; din cauza rănilor – 6%; provocate de diabet zaharat – 5% din numărul total de cazuri diagnosticate.

    Cum sunt tratați pacienții cu ulcer trofic? Și de ce este un proces atât de dificil?

    Pentru fiecare pacient, tratamentul este selectat individual. Aceasta se datorează varietății cauzelor care determină apariția ulcerelor, a stării pacientului etc. Prima sarcină a medicului și a pacientului este de a minimiza manifestările bolii care au condus la apariția ulcerului.

    În general, tratamentul acestor pacienți este unul complex medicamentoas și chirurgical. Complexul de măsuri medicale include în mod necesar tratamentul local (curățarea plăgilor de conținutul purulent și de țesuturile necrotice, prelucrarea cu soluții antiseptice și aplicarea unguentelor care ajută la cicatrizarea rănilor și restabilirea epiteliului) și proceduri de fizioterapie.

    Ulcerele trofice, de regulă, sunt extrem de dificil de tratat din diverse motive. Dar una dintre principalele sarcini ale medicului este epitelizarea ulcerului trofic, ceea ce din fericire, parcă ne reușește. Cu ceva timp în urmă, am început să folosim în practica clinică, terapia PRF, iar această experiență s-a dovedit a fi de succes.

    Spuneți-ne mai multe despre această terapie.

    Abrevierea PRF se referă la Platelet Rich Fibrin, care se traduce”fibrină îmbogățită cu trombocite”. Esența și valoarea acestei metode este că preparatul aplicat obținut, numit membrana PRF, se face pe baza plasmei propriului sânge al pacientului constituind, astfel, unul dintre cele mai bune materiale de regenerare pentru tratamentul local al plagilor. Procesul durează aproximativ 20-30 de minute și permite să obținem o substanță cu concentrația de trombocite de 3-5 ori mai mare decât în ​​sângele pacientului. Este cunoscut faptul că trombocitele sunt responsabile de coagularea sângelui în organism, dar și de procesele de nutriție și regenerare a vaselor și țesuturilor.

    Membrana obținută reprezintă un cheag de fibrin care este 100% compatibil și sigur din punct de vedere a alergizării și transmiterii infecțiilor, deoarece este obținut din sângele pacientului.

    Acum un an, pentru vindecarea ulcerulor trofice la pacienții care nu aveau nici o tendință de vindecare după aplicarea tratamentelor combinate, am început să folosim astfel de cheaguri, care au arătat un rezultat fenomenal, manifestat prin obținerea vindecării ulcerelor trofice până la epitelizare completă în decurs de o perioada de timp relativ scurtă. Rezultatele la mai mult de 20 de pacienți au fost excelente – ulcerele au fost complet închise.

    Recent am început să aplicăm o formulă lichidă – numită I-PRF (PRF injectabil). Datorită fapătului că acesta constă dintr-un concentrat de substanțe cu un rol cheie în regenerarea tisulară, s-a obținut vindecarea ulcerelor adânci, masive.

    Explicați-ne vă rog frumos cum s-a născut și cui îi aparține această idee?

    Pentru medicii de profil, problema regenerării țesuturilor nu și-a pierdut niciodată relevanța. Tehnica PRF, pe care am menționat-o mai sus, nu este nouă pentru medicină. S-a folosit în mod activ în stomatologie pentru regenerarea osoasă după extracția dentară, probleme parodontale etc., precum și în domeniul cosmetologiei.

    Despre idee: într-una din zile, discutînd cu colegul și prietenul meu, Adrian Cușnir ( și el pasionat de problemele regenerării), printre subiecte, am început să discutăm și despre tehnica PRF. Împărtășind ideea cu șeful clinicii noastre, profesorul Gheorghe Anghelici, am convenit s-o implimentăm în practica, împreună cu dna dr. Tatiana Zugrav. În vara anului 2016 am obținut primele rezultate.

    Primul nostru pacient a fost un bărbat de 55 de ani cu patologie aterosclerotică severă și diabet zaharat decompensat. Ulcerul său a fost uriaș – atât ca zonă ocupată, cât și în adâncime. Din cauza infecției severe, care, din cauza acestor ulcere necrotice, se răspândea tot mai mult, problema amputării piciorului a fost pusă în discuție. Desigur, pentru a salva piciorul s-a aplicat un tratament complex etiopatogenetic. Am decis să propunem o nouă abordare a tratamentului plăgilor masive – tehnica PRF.

    Rezultatul ne-a mulțumit: țesuturile au regenerat, și mult mai repede decât în ​​cazul tratamentelor tradiționale. De atunci, a trecut mai mult de un an, nu au existat recidive la pacient, în plus, el nu a avut nici măcar cicatrici cheloide. (Fig.1)

    Avem deja o experiență practică de lucru și în utilizarea PRF-lui injectabil. Pacientul, în vârstă de peste 50 de ani, suferea de ulcer trofic sever mai mult de un an. Ulcerele au fost pe ambele picioare, au fost însoțite de tulburi ale nervilor, dureri severe. Pe un picior, medicul Ion Pîrțac (șef secție Chirurgie Septică), care contribuie întotdeauna la transpunerea ideilor noastre în practică, a reușit să efectueze autotransplantul de piele, însă la al doilea picior, ulcerul a schimbat într-atât suprafața pielii, iar leziunea era atât de profundă încât a fost imposibil transplantul. Am decis să pornim stimularea, injectând I-PRF (soluție lichidă) pe perimetrul rănii, și am constatat că regenerarea țesuturilor, ținând cont de adâncimea zonei afectate și suprafața acesteia, decurge chiar mai repede decât în cazul cheagului de fibrină.

    Există perspective de dezvoltare a acestei metode?

    Bineînțeles. Am împărtășit deja experiența cu colegii noștri în cadrul unei conferințe universitare în domeniul chirurgiei, care a avut loc în această toamnă la USMF „M. Testemițanu”.

    Tot atunci am prezentat rezultatele noastre la Expoziția Internațională de Inovații în Medicină, care a avut loc aici la Chișinău, în cadrul căreia am fost premiați cu medalie de argint.

    Avem stabilită și participarea la o expoziție de inovații medicale, care se va desfășura în curând în orașul Cluj din România și la Congresul de chirurgi din România, unde vom prezenta rezultatele obținute.

    Vă dorim mult succes!

    Fig.1. A – Ulcer trofic necrotic masiv al gambei drepte (Pacientul diagnosticat cu DZ tip II subcompensat complicat cu angiopatie diabetica); B – Aplicarea membranelor îmbogățite cu trombocite; C – Epitelizarea deplina a ulcerului dupa 8 proceduri.

     

    Fig. 2 Pacient diagnosticat cu ulcer trofic necrotic infectat al gambei stîngi. Poliartrita. A – Aspectul ulcerul pînă la inițierea tratamentului cu PRF; B – Ulcerul trofic cu țesut de granulație și epitelizare incompletă dupa a 3-a procedură de tratament combinat cu PRF; C – Cicatrizarea completă a ulcerului trofic.

     

    Fig. 3 Pacient diagnosticat cu – Sindrom posttromboflebitic. Ulcer trofic venos al gambei stîngi – A; B – Aplicarea membranelor PRF; C – Epitelizarea incompletă a ulcerului după 5 proceduri de aplicarea a membranelor PRF.

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP