logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • La începutul acestei săptămâni Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” a fost vizitat oaspeți din Norvegia. Specialiști a căror idei au avut un impact acum mulți ani în urmă, în procesul de demarare a programului de colaborare moldo-norvegian în optometrie. Acest program a dat startul unei prodigioase colaborări dintre Universitatea Kongsberg din Norvegia și USMF „Nicolae Testemițanu” din Moldova. Este de remarcat faptul, că în toți acești ani suportul a fost resimțit în Clinica Otalmologie și secția Oftalmologie și Microchirurgia ochiului, care au beneficiat de tehnică. performantă, dar și de stagiere și practică în domeniul optometriei.
    Scopul vizitei a fost de a extinde colaborarea și pentru următorii ani.

    Despre realizările obținute în acești ani, dar și despre particularitățile specialității de optometrie, aflăm din discursurile specialiștilor în domeniu, care sunt parte a acestor proiecte de colaborare.

    Bonnie Uchermann, coordonator de proiect, lector al Universității Kongsberg:
    „Diploma oferită de dl Oleg Crudu, este o dovadă a prodigioasei noastre colaborări! Deja de mai mulți ani, în contextul programului de colaborare moldo-norvegian, mai multe proiecte care sunt parte a acestui program, au fost implementate în cadrul spitalului „Sfânta Treime”.
    Vreau să remarc, că sunt plăcut surprins de abilitățile specialiștilor din această instituție care muncesc cu multă dăruire. Această vizită chiar dacă este una de lucru, constituie și un prilej pentru o veste bună, căci proiectele noastre vor avea o continuitate și pentru următorii ani. Aceste proiecte au fost direcționate spre îmbunătățirea asistenței medicale primare a sănătății oculare în Moldova și crearea specialității de optometrie.”

    Irene Langeggen, coordonator de proiect, lector al Universității Kongsberg:
    „Acum 3 ani, prin programul moldo-norvegian împreună cu reprezentanții USMF „Nicolae Testemițanu” am reușit să inaugurăm o nouă specialitate și anume cea de optometrie. Deschiderea unei astfel de specialiști, rezidă în necesitatea de a descifra viciile de vedere în faza inițială, or aceste momente sunt foarte importante în controlul și prevenirea multor probleme de sănătate oculară.
    Vreau să menționez, că profesorii și studenții de la această specialitate au parte de stagiere la Universitatea Kongsberg. Desigur, ne bucurăm că reușim să fim de un real folos la formarea primilor specialiști optometriști din Moldova. Primii absolvenți ai acestei specialități îi vom avea în anul 2021.”

    Valeriu Cușnir, profesor universitar, șeful Clinicii Oftalmologie și Optometrie USMF „Nicolae Testemițanu”:
    „Optometria este o specialitate nouă pentru Republica Moldova și din această perspectivă, pot spune, că este una foarte necesară prin prisma incidenței mari a afecțiunilor oculare. Viitorii specialiști pe care îi pregătim vor avea un rol important în vederea depistării precoce a acestor afecțiuni.”

    Lilia Dumbrăveanu, doctor în științe medicale, Clinica Oftalmologie și Optometrie, USMF „Nicolae Testemițanu”:
    „Grație proiectului Clinica Oftalmologie și secția Oftalmologie și Microchirurgia ochiului din cadrul Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” au fost dotate cu echipamente moderne în vederea instruirii studenților optometriști, precum și examinării, diagnosticării și tratării pacienților cu diverse afecțiuni oculare.
    Viitorii specialiști-optometriști pe care îi pregătim, vor examina pacienții cu diverse tulburări vizuale, vicii de vedere în fazele inițiale, de asemenea, vor recomanda echipamente optice pentru corecția vederii.”

    Hans Bjoern Bakketeid, medic optometrist, vicepreședintele Fondației „Help Moldova”:
    „Visul meu este să nu mai fie oameni care să sufere de probleme grave ale vederii în Moldova și, cred eu, că tocmai acest sprijin oferit de Norvegia, în timp va avea o mare valoare pentru sănătatea oculară. Recunosc, sunt mândru de realizările obținute în acești ani, cu toate acestea și în continuare mă voi strădui să readuc bucuria și zâmbetul pe fața oamenilor care au nevoie de ajutor.”

    Oleg Crudu, director al spitalului IMSP SCM „Sfânta Treime”:
    „Colaborarea de care avem parte prin programul moldo-norvegian este dezvoltată prin multe acțiuni, sprijin și activități care au fost și sunt resimțite de profesori, medici, studenți și pacienți.
    În special, vreau să menționez succesele deosebite pe care le înregistrează, în ultimii ani, echipa de Oftalmologi, care la nivel de țară efectuează cele multe intervenții și operații de transplant cornean.
    Vestea bună este că proiectele în domeniul Oftalmologiei din cadrul spitalului, vor avea o continuitate și în acest an.
    În acest context, este oportun să remarc, că în spatele succeselor se află o muncă colosală a personalului medical, direcționată în vederea asigurării asistenței medicale la cel mai înalt nivel.”

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP