În perioada 5-11 septembrie 2022, se desfășoară Săptămâna globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile BNT, cu genericul „Investiți pentru a proteja”. Săptămâna globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile este o oportunitate de comunicare între autoritățile centrale, locale, specialiști din sănătate, mass-media, dar și a întregii societăți.
În ultimul deceniu, BNT au fost ridicate pe agendele naționale și globale de sănătate. În Republica Moldova în această săptămână vor fi organizate mai multe acțiuni de mobilizare comunitară și de sensibilizare a societății privind povara bolilor netransmisibile. Potrivit OMS, bolile netransmisibile declanșează cele mai multe decese. Bolile netransmisibile BNT, cunoscute și sub denumirea de boli cronice sunt boli de lungă durată, cauzate de combinația diferitor factori: genetici, fiziologici, de mediu și de comportament. Bolile netransmisibile sunt cauza principală a morbidității, dizabilității și a mortalității evitabile, constituind 71% din totalul deceselor globale. BNT, precum bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii cronice și diabetul zaharat sunt determinate în principal de cinci factori de risc modificabili – consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul dăunător de alcool și poluarea aerului. În Republica Moldova cele mai multe decese sunt provocate de: bolile aparatului circulator (56,5%), cancere (14,8%), bolile cronice ale aparatului digestiv (7,7%), bolile cronice ale aparatului respirator (4,0%), diabetul zaharat (1,2%). Pandemia de COVID-19 a scos în evidență și mai mult importanța investițiilor în prevenirea și tratamentul BNT, având în vedere, că peste 90% dintre persoanele decedate de infecția SARS–CoV-2 au avut una sau mai multe boli cronice concomitente. În ultimii ani OMS sugerează guvernelor din întreaga lume, programe cost-eficiente investiții în BNT, așa numitele „best byes” care sunt argumentate de faptul că 80% din BNT pot fi prevenite. Milioane de vieți pot fi salvate prin reducerea factorilor de risc și prin crearea unor medii ce promovează sănătatea. Adoptarea alimentației sănătoase, începând cu reducerea consumului de sare, zahăr și grăsimi, renunțarea la consumul de tutun.
Dna Natalia Caproș, conferențiar universitar USMF „Nicolae Testemițanu”, consultant-internist în Departamentului Medicină Internă la IMSP SCM „Sfânta Treime”, în contextul unei ample abordări ce înglobează Săptămâna globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile, marcată în data de 5-11 septembrie, 2022.