logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice a fost înființată la inițiativa OMS în 2015 ca rezultat al unui studiu realizat în 12 țări din întreaga lume, care a indicat faptul că mulți oameni nu înțeleg pericolul pe care îl prezintă rezistența la antibiotice, și nu știu cum să prevină răspândirea acesteia.

    Descoperirea antibioticelor a însemnat începutul unei noi ere în medicină. Mulțumită lor, a fost posibilă vindecarea bolilor, din cauza cărora oamenii înainte decedau. Și astăzi, dacă oricare dintre noi sau cei dragi dezvoltă o infecție bacteriană, suntem siguri că antibioticul ne poate vindeca. Dar, din păcate, în timp, fiecare medicament își pierde capacitatea de a ucide bacteriile, deoarece, ca rezultat al selecției naturale și al adaptării genetice, devine rezistent la antibiotice. (Și multe infecții au dobândit o astfel de rezistență la medicamente). Îngrijorător este faptul că oamenii vor contribui la o accelerare semnificativă a procesului, de multe ori folosind antibiotice în mod necorespunzător.

    Un sondaj efectuat în 2015 a arătat că aproape o treime (32%) dintre cei chestionați consideră că, odată cu îmbunătățirea stării, cursul de antibiotice prescris poate fi oprit. De asemenea, 64% au raportat că știu că rezistența la antibiotice este subiectul unei atenții deosebite a comunității medicale, dar nu au o înțelegere clară a problemei și ce anume pot face pentru a o rezolva.

    Antibioticele sunt o resursă valoroasă, deci este important să obțineți recomandările potrivite înainte de a le lua. În acest scop, OMS atrage atenția asupra faptului că antibioticele trebuie utilizate în mod responsabil și adecvat.

    Reguli privind administrarea corectă a antibioticelor:

    • Utilizați antibioticele numai la prescrierea medicului;
    • Nu folosiți antibioticele rămase în urma unui alt tratament;
    • Nu cereți antibiotice în cazul în care medicul spune că nu aveți nevoie de ele;
    • Întotdeauna urmați sfatul medicului atunci când utilizați antibioticele;
    • Preveniți infecțiile prin spălarea frecventă pe mâini, folosirea alimentelor sigure, evitarea contactului cu persoanele bolnave și vaccinarea la timp.

    Utilizarea responsabilă a antibioticelor nu doar vă va permite dumneavoastră și familiei dumneavoastră să primiți cel mai bun tratament, dar și să reduceți riscul dezvoltării rezistenței la antibiotice. OMS consideră că rezistența la antibiotice este una dintre cele mai mari probleme de sănătate din secolul XXI, ceea ce va determina schimbări globale în comportamentul indivizilor și al societății în ansamblu.

    Prin urmare, OMS solicită tuturor statelor, partenerilor de sănătate, instituțiilor de învățământ și persoanelor fizice să participe la această campanie și să contribuie la informarea cu privire la problema rezistenței la antibiotice.

    Unele concepții greșite identificate în timpul anchetei includ:

    • Trei sferturi (76%) dintre respondenți consideră că rezistența la antibiotice vine ca urmare a formării rezistenței organismului la antibiotice. De fapt, bacteriile, nu oamenii sau animalele, devin rezistente la antibiotice, iar răspândirea lor cauzează infecții necontrolate.
    • Două treimi (66%) dintre respondenți consideră că persoanele fizice nu sunt expuse riscului de a contracta o infecție rezistentă la antibiotice dacă iau personal antibiotice așa cum este prescris.
    • Aproape jumătate (44%) dintre respondenți consideră că rezistența la antibiotice este o problemă numai pentru cei care le iau în mod regulat. De fapt, orice persoană de orice vârstă din orice țară poate deveni infectată cu o infecție rezistentă la antibiotice.
    • Mai mult de jumătate dintre respondenți (57%) consideră că pot contribui într-o mică măsură la stoparea rezistenței la antibiotice, în timp ce două treimi (64%) consideră că medicii vor rezolva această problemă înainte de a deveni prea gravă.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP