La 13 octombrie 2018, la Chișinău, au avut loc evenimente dedicate Zilei Europene de Donare și Transplant de Organe sub motto-ul „Speranța pentru viață”. Această zi este sărbătorită anual începând cu anul 1996 în diferite țări din Europa, la inițiativa Directoratul European pentru Calitatea medicamentelor (EDQM).
În incinta Spitalului Clinic Republican ,,Timofei Mosneaga” sub patronatul Guvernului Republicii Moldova, Agenția Națională de Transplant a organizat Conferința internațională dedicată Zilei Europene a Donării și Transplantului de Organe unde au fost invitați experți din circa 40 de țări, inclusiv Directorul EDQM Susanne Keitel, Presedintele Comitetului Consiliului Europei în Transplant Beatrice Dominguez Gil, Presedintele Task Force in Transplantation în OMS Fransis Delimonico, Presedintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului Republicii Moldova Vladimir Hotineanu, Ministru Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova Silvia Radu, directori de spitale, medici coordonatori în transplant, chirurgi-transplantologi, anesteziologi-reanimatologi, nefrologi, hepatologi etc, inclusiv și specialiști din spitalul ,,SfântaTreime”.
Transplantul de organe, țesuturi și celule este astăzi unul dintre istoriile de succes în medicină. Acesta este singurul tratament care în multe cazuri poate salva viețile pacienților cu eșecul organelor. Un donator poate salva 8 vieți prin donarea de organe și poate salva sau îmbunătăți viața a până la 100 de persoane prin donarea de țesuturi. Conform datelor OMS din anul 2008, efectuat în 104 țări (care reprezintă aproape 90% din populația totală) peste 100 800 de transplanturi de organe sunt efectuate anual: 69 400 transplanturi de rinichi (46% din donatorii de viață), 20 200 de transplanturi de ficat (14,6% din donatori în viață), 5400 de transplanturi de inimă, 3400 de transplanturi pulmonare și 2400 de transplanturi pancreatice. În pofida acestui fapt, în 2017, aproximativ 144.000 de pacienți din statele membre ale Consiliului Europei se aflau pe listele de așteptare ale donatorilor.
În țara noastră, donarea de organe este un subiect complex. Prejudicii, neîncredere – doar câteva motive care împiedică compatrioții noștri să ia decizii dificile. Puțini dintre cei cărora le-a fost oferit să doneze organe și să salveze alte vieți au decis acest pas dificil atunci când au fost informați că ruda lor apropiată, prieten sau aparținîtor au intrat în moarte cerebrală. Cu toate acestea, zeci de persoane din Republica Moldova trăiesc în prezent mulțumită donatorilor de organe.
Astăzi putem spune că fără familii care au demonstrat curajul, bunătatea și compasiunea, oamenii salvați nu puteau fi în viață.
IMSP SCM ,,SfântaTreime” participă în cadrul Programului Național de Transplant. Anume aici pentru prima dată în Moldova a fost donat ficatul de la un donator în moarte cerebrală (8 martie 2014), a fost efectuată prima prelevare de cornee (22 martie 2013) și primul transplant de cornee (28 martie 2013). Datorită eforturilor medicilor de diferite specialități (specialiști în anesteziologie și resuscitare, neurologi, neurochirurgi, medici de diagnosticare funcțională etc.) și asistenți medicali, au fost susțini 72 de potențiali donatori, care nu au putut fi salvați din cauza unor boli incompatibile cu viața și mai mult de jumătate dintre ei – 40, au salvat celelalte vieți. Pana in prezent, în cadrul SCM ,,SfântaTreime” au fost efectuate 253 transplanturi ale corneei si a membranelor amniotice (respectiv 102 si 151).
Obiectivele principale ale Zilei Europene a Donării și Transplantului de Organe sunt de a crește gradul de conștientizare și de a crea încredere în rândul publicului larg, de a implica factorii de decizie și întreaga comunitate medicală, de a încuraja dezbaterea publică și de a oferi informații astfel încât fiecare să poată decide cu privire la donație și să informeze voința familiei tale.
Toate aceste măsuri pot oferi speranțe de viață celor care așteaptă cu disperare un transplant de mai mulți ani.