logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Ziua Mondială de combatere SIDA este marcată anual la data de 1 decembrie cu sloganul „Testează-te la HIV! Te privește! Privește pe fiecare!”. Această zi este dedicată creșterii gradului de conștientizare a pandemiei de SIDA, cauzată de răspândirea infecției cu HIV, a efectelor devastatoare ale SIDA și susținerea măsurilor de combatere a acesteia.

    Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA a fost inaugurată în 1988, în cadrul Conferinței mondiale privind SIDA, de la Londra. Ziua se marchează pe de o parte, pentru a sensibiliza și a-i comemora pe cei care au murit din cauza acestor boli, pe de altă parte, pentru a sărbători reușita referitoare la accesul crescut la tratament și servicii de prevenție.

    Infecţia cu HIV prezintă o problemă prioritară de sănătate publică, atât la nivel global, cât şi la nivel naţional. Conform datelor UNAIDS, 76,1 mil. de persoane au fost infectate cu HIV și 35 mil. au decedat de boli asociate SIDA de la începutul epidemiei. Astăzi 19,5 mil. au acces la terapie antiretrovirală, comparativ cu 7,5 mil. în 2010.

    În Republica Moldova, la sfârșitul anului 2016, au fost diagnosticate și înregistrate în total 11043 cazuri de HIV/SIDA. Pe parcursul a 9 luni al anului 2017 a fost confirmat diagnosticul la infecţia cu HIV la 614 persoane (9 luni 2016 – 644). Infecţia cu HIV afectează persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală, cu înregistrarea în toate teritoriile, astfel doar jumătate din persoanele estimate îşi cunosc statutul HIV şi doar aproximativ 30% din cei estimaţi administrează tratament antiretroviral şi în jur de 80% din ei au nivel nedectabil al virusului în sînge. În acest context, deşi se realizează activităţi de prevenire, tratament, îngrijire şi suport, intensificarea eforturilor in controlul acestei epidemii este un deziderat real pentru Moldova.

    Virusul Imunodeficienței Umane (HIV) este un virus care afectează celulele albe (limfocite CD4) ale sângelui care protejează împotriva infecțiilor. Celulele infectate devin astfel producătoare ale virusului și după o perioadă mor. Virusurile nou produse circulă în sânge, căutând noi celule pe care să le infecteze, numărul de celule albe din organism scăzând treptat și împreună cu acestea și imunitatea. După o perioadă, organismul pierde capacitatea de rezistență chiar și în fața celor mai comune boli.

    SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite) apare atunci când numărul de limfocite CD4 scade, imunitatea este grav afectată, organismul nu se mai poate apăra împotriva altor virusuri și bacterii, astfel încât infecția cu HIV se agravează. SIDA poate să apară chiar la mai mult de zece ani de la infectarea cu virusul HIV. De asemenea, supraviețuirea după instalarea sindromului poate fi de mai mulți ani, dacă tratamentul este adecvat.

    Din păcate, în prezent, nu există un antidot împotriva HIV și a SIDA, dar există tratamente care îmbunătățesc calitatea vieții și prelungesc speranța de viață a persoanelor seropozitive. Singura modalitate eficientă de eradicare a HIV/SIDA o constituie prevenirea acestei boli. Nu este deloc greu să împiedicați infectarea organismului cu virusul HIV: trebuie să practicați un mod sănătos de viață, să fiți precauți și responsabili în comportamentul sexual, să păstrați sănătatea voastră și a celor dragi.

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP