În data de 10 mai este marcată Ziua Mondială a Mișcării pentru Sănătate. Este un eveniment internațional creat în 2002 de Organizația Mondială a Sănătății pentru a promova activitatea fizică. Consemnarea acestui eveniment oferă oportunitatea de a informa publicul cu privire la beneficiile activității fizice în prevenirea bolilor netransmisibile.
Activitatea fizică zilnică are un rol important în prevenirea și gestionarea bolilor netransmisibile (BNT), cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul și mai multe tipuri de cancer. De asemenea, ajută la prevenirea hipertensiunii, la menținerea unei greutăți corporale sănătoase și poate îmbunătăți sănătatea mintală, calitatea vieții și bunăstarea.
Modalitățile populare de a fi activ includ: mersul pe jos, mersul pe bicicletă, sportul, recreerea activă, jocurile și pot fi realizate la orice nivel de abilitate și de toată lumea.
Estimările globale actuale arată că unul din patru adulți și 81% dintre adolescenți nu fac suficientă activitate fizică. Mai mult, pe măsură ce țările se dezvoltă economic, nivelurile de inactivitate cresc și pot ajunge până la 70%, din cauza schimbării modelelor de transport, a utilizării sporite a tehnologiei pentru muncă și recreere, toate acestea contribuie la creșterea comportamentelor sedentare.
Ce puteți face pentru a îmbunătăți nivelul de activitate fizică?
- Una dintre cele mai simple modalități de a crește nivelurile de activitate fizică ar putea fi practicarea zilnic minim a 30 de minute! Bucurați-vă de fiecare anotimp și variați activitatea fizică în mod corespunzător.
- Ori de câte ori este posibil, alegeți să mergeți cu bicicleta sau la școală sau la serviciu.
- Dacă faceți naveta cu autobuzul sau troleibusul, alegeți să coborâți una sau două stații înainte și să mergeți pe jos.
- Încercați câteva exerciții de echilibrare și faceți câteva întinderi în timp ce vă spălați dinții sau vă uitați la televizor.
- Alege – ți scările, nu liftul!
- Curățenia, dansul și grădinăritul sunt considerate a fi activități fizice moderate.
- Includeți astfel de activități în viața de zi cu zi, cu mersul pe jos și alte forme de activități fizice.
- O scurtă pauză la locul de muncă, făcând 3 – 5 minute de mișcare fizică, cum ar fi mersul sau intinderi va ajuta la relaxarea musculară, ameliorarea tensiunii mentale și îmbunătățirea circulației sângelui și a activității musculare.
Activitatea fizică de orice intensitate oferă beneficii pentru sănătate!