logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Începând cu anul 2003, pe 10 septembrie, Organizația Mondială a Sănătății cu sprijinul Asociației Internaționale pentru Prevenirea Suicidului (International Association for Suicide Prevention) organizează Ziua Mondială a Prevenirii Suicidului (World Suicide Prevention Day). Scopul acestui eveniment rezidă de a maximiza conștientizarea oamenilor din toate țările cu privire la existența unei probleme grave de sănătate publică, de a consolida angajamentul de a preveni sinuciderea și de a încuraja acest tip de activitate.

    Sinuciderea este o problemă globală și tragică pentru sănătatea mondială. Potrivit statisticilor, mai mulți oameni mor din cauza sinuciderii în lume decât din războaie și crime violente combinate. Aproximativ 800 000 de persoane se sinucid în fiecare an, ceea ce înseamnă că la fiecare 40 de secunde o persoană își ia rămas bun de la viață. Dacă vorbim despre tentative de sinucidere, atunci sunt de 25 de ori mai multe! În același timp, s-a dovedit că aproximativ 80% dintre persoanele care s-au sinucis au vorbit despre intenții, cunoștințelor lor, rudelor, prietenilor.
    Țările dezvoltate sunt în fruntea prevalenței cazurilor de sinucidere. Campionatul aparține țărilor din Europa de Est. S-a stabilit că sinuciderea este una dintre cele trei cauze principale de deces la persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Și pentru adolescenți și tineri cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani – al doilea motiv cel mai frecvent.
    Este foarte important pentru toți membrii comunității să înțeleagă cât de important este să ajute, uneori chiar doar să vorbești, să sprijini oamenii care trec prin momente dificile din viața lor. „Să ne unim în efortul de prevenție a suicidului!” – un motto ales de ani de zile, subliniază cea mai importantă componentă a prevenirii eficiente a sinuciderii la nivel mondial – cooperarea.
    Sinuciderea este principala cauză de deces prematură care poate fi prevenită. Fiecare își poate juca rolul, la propriul său nivel de responsabilitate în acest sens.

    P.S. Centrele comunitare de sănătate mintală din țară au acordat asistență psihiatrică, psihologică și îngrijiri în sănătate mintală pentru 214 904 persoane, inclusiv 72 297 femei și 41 759 copii., în anul 2019. La fel, Centrele de sănătate prietenoase tinerilor Youth Klinic au oferit asistență psihologică pentru circa 10 000 de cazuri de prevenție a tulburărilor psihoemoționale la adolescenți, inclusiv legate de prevenirea suicidului. Totodată, 2 mii de tineri au beneficiat de consiliere psihologică on-line, organizată de rețeaua CSPT Youth Klinic, în anul 2020.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP