În scopul sensibilizării și conștientizării riscului pentru viață și sănătate a consumului de alcool, conform prevederilor Programelor naționale de promovare a sănătății și privind controlul alcoolului, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale organizează anual, la 2 octombrie, Ziua Națională fără alcool. Scopul acțiunilor de comunicare este prevenirea debutului timpuriu al consumului de alcool în rândul copiilor şi adolescenţilor, femeilor tinere şi promovarea unui comportament responsabil faţă de consumul de alcool.
De rând cu dependența, alcoolul are un impact major asupra sănătății publice prin provocarea a peste 200 diverse boli și afecțiuni şi constituie principalul factor de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroza hepatică, cancer, traume și leziuni, generează cheltuieli considerabile pentru asistența medicală, tratament și recuperare. Se estimează că, anual, la nivel global, circa 3,3 milioane persoane decedează din cauza consumului de alcool (5,9% din totalul deceselor) și 25% din totalul deceselor a persoanelor din grupul de vârstă 20 – 39 de ani este atribuită consumului de alcool.
Cu toate că pe parcursul ultimilor 5 ani se atestă o tendință de descreștere a incidenței prin alcoolism cronic, totuși prevalenţa este constant înaltă, fiind de 3 ori mai mare față de media europeană (în 2017-85,3 cazuri la 100 mii locuitori). E grav că e în creștere ponderea femeilor cu alcoolism cronic și psihoze alcoolice: în 2017 au fost luate primar la evidență 575 femei sau 17,2%, iar la supraveghere medicală cu aceste afecțiuni se află 7169 femei, sau 15,8% (anul 2017), comparativ cu 7100 femei, sau 15,5% (anul 2016), dintre care în jur de 52% de vârstă fertilă, cresc și educă copii.
Situaţia existentă se agravează tot mai mult și din cauza consumului de alcool în rândul copiilor şi tinerilor. Cea mai înaltă vulnerabilitate față de efectele alcoolului o au adolescenții care încep să bea înainte de a împlini 15 ani. În Republica Moldova, conform unui studiu al adolescenților de 15 – 16 ani (Studiul de cercetare în școli privind consumul de alcool şi alte droguri, ESPAD, 2015):
- Jumătate dintre elevii din clasele a 8-a și a 9-a au consumat alcool în ultimele 30 de zile și circa 7,7% dintre ei s-au intoxicat în rezultatul consumului băuturilor alcoolice până la starea în care ”au mers clătinându-se, nu au mai putut vorbi clar, au vomitat sau nu și-au mai amintit ce s-a întâmplat”.
- Circa 38,7% dintre elevi au consumat 5 sau mai multe porții de băuturi alcoolice la o ocazie în ultimele 30 zile.
- Mai mult de jumătate dintre respondenți au încercat un pahar de băutură alcoolică la 13 ani sau mai devreme. Circa 8% dintre ei au fost în stare de ebrietate alcoolică la vârsta de 13 ani sau mai devreme.