Săptămâna Europeană a Imunizării a avut loc pentru prima dată în 2005, la inițiativa Biroului Regional European a Organizației Mondiale a Sănătății. De atunci, anual, în ultima săptămână a lunii aprilie, acest eveniment are scopul de a a reaminti oamenilor despre importanța imunizării pe tot parcursul vieții și despre necesitatea asigurării accesului la vaccinuri pentru oamenii de toate vârstele, precum și de a sensibiliza și conjuga eforturile tuturor în lupta împotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.
În acest an, Săptămâna Mondială a Imunizării se desfășoară cu genericul: „ Fiecare persoană vaccinată contribuie la un viitor mai sănătos pentru toți”, astfel prin vaccinare, fiecare persoană investește în propria sănătate, contribuie la protecția comunității și la eliminarea bolilor, iar furnizorii și programele de imunizare ajută la construirea unui viitor mai sănătos pentru toți.
Astăzi, imunizarea salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Atunci când acoperirea vaccinală este ridicată, numărul persoanelor care contractează boala se reduce considerabil. În lipsa vaccinării sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90%, sunt probabile reaparițiile bolilor și manifestările epidemice.
Datorită imunizărilor, în Republica Moldova:
- a fost eliminată poliomielita și menținut statutul țării liberă de această infecție; în anul 2016 Republica Moldova a obținut statutul de eliminare a rujeolei și rubeolei indigene;
- în anii 2011-2017 n-au avut loc cazuri de tetanos, difterie, indigene de rubeolă;
- comparativ cu anul 2000, în 2017 a fost redus numărul cazurilor: de oreion – de la 1.943 la 78, de hepatită virală B – de la 751 la 23, la copii de la 85 la 1 caz;
- implementarea vaccinului contra infecției rotavirale a favorizat reducerea numărului de bolnavi de la 782 în anul 2012, la 396 de cazuri în anul 2017;
- în decembrie 2017 a fost implementat vaccinul contra infecțiile provocate de Papiloma virusul uman (anti-HPV) de rând cu cele mai dezvoltate state din lume, acesta fiind foarte sigur și eficient în lupta cu cancerul de col uterin.
Vaccinurile sunt mai sigure și mai eficace decât marea majoritate a produselor medicamentoase, producerea lor fiind extrem de minuțios controlată.
Pentru a nu regreta ceea ce se poate întâmpla mai târziu este important să vă protejați pe dumneavoastră și cei dragi.