În această zi, în anul 1882, medicul Robert Koch a anunțat că a reușit să descopere bacteria care provoacă tuberculoza. Evenimentul a reprezentat un salt imens pentru medicină, fiind ulterior posibilă identificarea metodelor de diagnosticare și tratare a acestei afecțiuni. De la acest moment revoluționar a trecut mai mult de un secol, însă, la nivel mondial, tuberculoza rămâne în continuare una din principalele cauze ale mortalității în urma bolilor infecțioase.
Zilnic, din cauza acestei boli, care poate fi prevenită și tratată, mor aproximativ 4 500 de persoane, iar aproape 30 de mii se îmbolnăvesc. Potrivit estimărilor, începând cu anul 2000 și până în prezent, grație eforturilor globale în lupta cu tuberculoza, au fost salvate 54 de milioane de vieți, iar rata moralității s-a micșorat cu 42 la sută.
În septembrie 2018, în încercarea de a identifica soluții pentru accelerarea luptei cu tuberculoza și obținerea ratelor propuse de morbiditate/mortalitate în diferite țări, șefii unui număr impresionant de state au fost convocați, în premieră, la ONU, unde și-au asumat responsabilități majore de eradicare a tuberculozei.
În 2019, Ziua Mondială împotriva Tuberculozei se desfășoară sub sloganul: ”E timpul să acționăm!” și reprezintă o ocazie de a reaminti întregii umanități că e nevoie de acțiuni cât mai prompte și rapide pentru lichidarea tuberculozei.
Dna Galina Zavatin, vicedirector medical al IMPS SCM „Sfânta Treime”, medic specialist în managementul sanitar, medic internist, categorie superioară, președinta Comisiei specializate Terapia Generală a Direcției Sănătății a Consiliului Municipal Chișinău, a vorbit în cadrul emisiunii „Sănătate pentru Toți” de la Radio Moldova despre măsurile de profilaxie a tuberculozei pulmonare.