logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Dna Galina Zavatin, vicedirector medical al IMPS SCM „Sfânta Treime”, medic specialist în managementul sanitar, medic internist, categorie superioară, președinta Comisiei specializate Terapia Generală a Direcției Sănătății a Consiliului Municipal Chișinău, a vorbit în cadrul emisiunii „Sănătate pentru Toți” de la Radio Moldova despre măsurile de profilaxie a tuberculozei pulmonare.

  Pe 24 martie marcăm Ziua Mondială de combatere a tuberculozei, această dată fiind o ocazie de a atrage atenția asupra problemelor medicale și sociale provocate de boală. Ca și în multe alte afecțiuni măsurile de profilaxie și respectarea acestora au o mare importanță.

  Galina Zavatin a remarcat că: ”Măsurile de prevenire a tuberculozei sunt specifice și nespecifice. Prima constă în vaccinul BCG administrat nou-născuților, iar cea nespecifică vizează multiple măsuri igienico-sanitare, sociale și economice. Cel mai frecvent tuberculoza afectează plămânii, principalele simptoame ale tuberculozei pulmonare fiind: tusea cu spută mai mult de 3 săptămâni, febra fără o cauză evidentă, scăderea bruscă în greutate, pierderea poftei de mâncare, oboseala, transpirațiile excesive, mai ales noaptea. Doar printr-o consultație medicală poate fi infirmată sau confirmată diagnoza de tuberculoză. Cu certitudine, este foarte importantă adresarea la medic, deoarece inițierea tratamentului specific, dar și respectarea tuturor recomandărilor medicale contribuie la vindecare.”

   

   

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP