logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • În acest an Ziua Mondială a Rinichilor atrage din nou atenția asupra incidenței mari a bolilor de rinichi la nivel mondial și a necesității de a obține sănătate a rinichilor pentru toată lumea de pretutindeni. Campania din anul 2020 se concentrează pe măsuri preventive menite să prevină dezvoltarea și evoluția bolilor renale.

     

    Termenul de „prevenire” semnifică:

    1. Prevenția primară prevede acțiuni întreprinse înainte de debutul modificărilor stării de sănătate și are ca scop prevenirea apariției bolilor renale înainte de începerea bolii.
      O astfel de prevenire implică modificarea factorilor de risc care împiedică dezvoltarea diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale, patologiilor cardiovasculare etc., prin promovarea unui stil de viață sănătos, inclusiv necesitatea unei activități fizice adecvate și a unei alimentații adecvate.
    1. Prevenirea secundară înseamnă diagnosticul precoce și tratamentul imediat al bolilor de rinichi pentru a preveni dezvoltarea unor manifestări mai grave.
      La persoanele cu boli renale preexistente, prevenirea secundară implică optimizarea tensiunii arteriale și controlul glicemic, care poate fi obținut cu o nutriție adecvată (diete vegetale cu conținut redus de sare și proteine) și medicamente.
      La pacienții cu boli renale cronice, o prioritate importantă este tratamentul bolilor concomitente, cum ar fi uremia, bolile cardiovasculare etc.
    1. Prevenirea terțiară presupune tratamentul bolilor renale complet dezvoltate și monitorizarea evoluției bolii pentru a preveni dezvoltarea de complicații severe care pot pune viața în pericol.


    Fapte:

    • Boala renală afectează în prezent 850 de milioane de oameni în întreaga lume. Boala renală cronică (BRC) afectează unul din zece adulți, la nivel global BRC sunt în creștere, astfel până în anul 2040, bolile renale cronice vor constitui a cincea cauză de deces.
    • BCR sunt una dintre principalele cauze ale costurilor mari de asistență medicală. Costurile pentru dializă și transplant reprezintă 2-3% din bugetul anual de asistență medicală în țările cu venituri mari, iar aceste costuri sunt destinate furnizării de îngrijiri medicale doar pentru 0,3% din populația din aceste țări. În țările cu venituri mici și medii, majoritatea pacienților cu insuficiență renală nu li se oferă tratamente, cum ar fi dializa și transplantul de rinichi.

      Aceste reguli simple vor ajuta la reducerea riscului de boli renale:

      1. Păstrați-vă într-o formă fizică bună;
      2. Măsurați-vă glicemia în mod regulat;
      3. Monitorizați tensiunea arterială;
      4. Folosiți în alimentație produse sănătoase și mențineți greutatea corpului;
      5. Utilizați cât mai multe lichide pentru un echilibru sănătos al fluidelor;
      6. Nu fumați;
      7. Nu recurgeți la autotratamente;
      8. Dacă există unul sau mai mulți factori de risc, trebuie efectuat în mod regulat o examinare a rinichilor.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP