logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Endoscopia este o metodă de investigație pe viu a unui organ cavitar sau tubular cu ajutorul endoscopului. Despre aceasta dar și despre activitatea sa povestește medicul chirurg-endoscopist Ion Panici.

     

    Панич ИонDomnul Panici, spuneți-ne vă rog de cât timp profesați în acest domeniu?

    În medicină profesez de aproximativ 40 de ani, iar 30 dintre ei fac endoscopia. Deci putem spune că am acumulat suficientă experiență.

    Cu ce anume se ocupă astăzi medicii-endoscopiști?

    În zilele noastre endoscopia se folosește cu scopul de a diagnostica și trata în diverse domenii ale medicinei – în gastroenterologie, chirurgie, urologie, pneumologie etc. În funcție de organul examinat procedura se numește diferit. În cazul în care examinăm bronhiile – bronhoscopie; secțiunile superioare ale tractului digestiv – gastroscopie (stomac), duodenoscopie (duoeden), esofagoscopie (esofag), dacă se examinează intestinul gros – colonoscopie. Cu toate aceste investigații se ocupă medicul-endoscopist.

    Procedura care necesită doar examinarea și stabilirea unui diagnostic se numește investigație diagnostică. Dacă procesul este însoțit de o oarecare manipulare (aspirație, biopsie, lavaj, administrarea unor medicamente, înlăturarea corpului străin) procedura e de tratament. Aceasta durează în timp și este mai complicată decât diagnosticarea, astfel medicul care efectuează o astfel de procedură trebuie să aibă o calificare mai înaltă.

    Bronhoscopia de tratament, spre exemplu, o efectuăm pacienților gravi bolnavi cu bronșită cronică care nu pot expectora sputa și literalmente se sufocă. În acest caz, în bronșii se introduce un medicament care lichefiază mucusul, acestea fiind ușor aspirate. Deși procedura provoacă puțin disconfort, adesea pacienții vin în următoarea zi și mai apelează la astfel de procedură, pentru că simt o îmbunătățire semnificativă.

    Care din aceste examinări necesită să fie efectuate mai des?

    Cel mai des sunt efectuate gastroscopiile. Probabil din cauza faptului că în partea superioară a tractului digestiv se află multe organe, care sunt examinate și fiecare dintre ele au diverse patologii. În plus, această procedură a fost implementată mai devreme în comparație cu celelate, astfel mulți oameni au trecut prin ea și înțeleg că nu au de ce să le fie frică. Cu atât mai mult că această procedură este mult mai rapidă și ușor de suportat.

    La ce vă referiți când spuneți „mai rapidă”?

    Pentru fiecare procedură este stabilită o anumită perioadă de timp, spre exemplu pentru colonoscopie sunt prevăzute 100 minute, pentru gastroscopie și bronhoscopie sunt prevăzute câte 55 minute. Cu toate că un medic experimentat realizează aceste examinări mult mai rapid. Pentru realizarea unei colonoscopii, pentru mine sunt suficiente și 15-20 minute. Pot să adaug că această investigație este destul de complicată, iar spitale în Republica Moldova unde se efectuează aceasta, în comparație cu gastroscopia, sunt mult mai puține. Este necesar ca medicul să posede metoda rotațională de deplasare e endoscopului, pentru a nu provoca dureri în timpul investigației. Dacă totuși se întâmplă ca pacientul să aibă dureri, rezultă că medicul face ceva greșit.

    Ce număr de pacienți poate deservi cabinetul endoscopic pe zi?

    Există norme stabilite, care determină numărul de pacienți pe care medicul poate să îi primească timp de o tură. Pentru gastroscopie, acest număr este de 7 pacienți la un dispozitiv sau un medic. Dacă avem 2 dispozitive sau 2 medici, trebuie să efectuăm cel puțin 14 investigații endoscopice. Cu toate că de obicei se deservesc mai mulți pacienți, deoarece sunt multe secții din spital ce necesită diagnosticarea endoscopică – medicină internă 1 și 2, gastrologie, chirurgie, terapie intensivă etc. și pot fi atât pacienți planificați cât și de urgență, dar în cele mai multe cazuri se adresează din Departamentul Medicină de Urgență.

    Dar în alte tipuri de investigații câți pacienți pot fi deserviți pe zi?

    În medie, sunt prevăzute 2-3 investigații de colonoscopie și 2-3-4 de bronhoscopie. Dar dacă este necesar sigur că efectuăm și mai multe investigații.

    În practica dumneavoastră, adesea v-ați întâlnit cu cazuri dificile?

    Pot fi diverse cazuri. Sigur că întâlnim cazuri complicate. Spre exemplu, cazurile de stopare a hemoragiilor esofagiene variceale, care apar brusc și amenință viața pacientului. Astfel spitalul nostru este unicul nu doar în Chișinău dar și în Moldova care poate efectua această procedură.

    endoscopSpuneți-ne mai multe despre această procedură.

    În problema hemoragiilor esofagiene variceale, împreună cu profesorul G. A. Anghelici ne ocupăm din anul 1994. În laboratorul științific de cercetări în Hepatochirurgie, pe care o conduce el, a fost inventată și descoperită receptura de pregătire a adezivului fibrinic, ale cărei proporții trebuie respectate cu strictețe, deoarece acesta trebuie să se polimerizeze la momentul potrivit, nici mai devreme nici mai târziu. Nu mai devreme, deoarece până la ieșirea din ac, acestea trebuie să fie lichide, aproximativ 7-8 secunde, pentru ca în momentul eliminării din ac, acestea să fie polimerizate și să oprească hemoragia.

    Putem accentua că această procedură este destul de complicată, deoarece însăși sursa hemoragiei –locul unde s-a spart vena, este foarte greu de găsit, pentru că în interior este sânge peste tot, și această procedură necesită mult timp. Sigur că în asemenea situație experiența medicului este esențială.

    În al doilea rând medicul endoscopist suferă și o încărcare psihologică în cazul acestor proceduri: după ce găsim sursa de hemoragie și vedem cum sângerează, este greu să mai faci o puncție pentru injectarea adezivului fibrinic, să decizi în ce loc anume să o faci – mai sus sau mai jos, în dreapta sau în stânga. În aceste momente de obicei apar gânduri: „Ce se va întâmpla dacă nu se va opri hemoragia? Dacă pierdem pacientul?”.hemostaza

    Însă pot să remarc faptul că din momentul în care am început să efectuăm această procedură, din 1994, au trecut cu succes prin această procedură mai mult de 3.000 de pacienți.

    De serviciile endoscopiei pot beneficia doar pacienții internați în spital?

    Astfel de posibilitatea o are orice doritor. La noi se adresează mulți pacienți ambulatori, deoarece ei cunosc că avem o bună diagnosticare și procedurile se realizează ușor. Pacientul poate veni cu o îndreptare de la medicul de familie sau de la specialistul de profil, dar poate veni și independent achitând investigația la casa spitalului.

    În curând în spital vor fi disponibile noi echipamente endoscopice. Ce posibilități vor mai apărea datorită acestora?

    Acest lucru va extinde în mod considerabil capacitățile noastre. În loc de cabinetul vechi de endoscopie, se va deschide o secție endoscopie. Pregătirile sunt în plină desfășurare. Direcția Sănătății mun. Chișinău a alocat o sumă de bani necesară pentru reparația capitală a viitoarei secții, care curând se apropie de final. Se presupune că fiecare examinare va avea loc în cabinete separate, iar prelucrarea și sterilizarea dispozitivelor se vor petrece în încăperi specializate.

    Curățarea aerului și menținerea constantă a temperaturii va fi garantată de echipamente moderne de ventilare și climatizare.

    Datorită faptului că secția se extinde, mai avem un medic-endoscopist. În prezent medicul se ocupă cu bronhoscopia – specializarea sa. Iar în timpul apropiat el se va sperfecționa și în intervențiile chirurgicale endoscopice la duoden.

    Asemenea schimbări ne așteaptă în viitor. Desigur că datorită echipamentului nou examinările vor deveni mult mai calitative și informative: câmpul de vizualizarea va fi mai mare, imaginea mai clară, mai mult ca atât noul dispozitiv are capacitatea de a mări această imagine, iar canalul dispozitivului este mai larg, ceea ce permite aspirarea și curățarea zonei de lucru.

    Spuneți-ne câteva cuvinte despre noile echipamente. Care sunt aceste dispozitive?

    În 2015 spitalul nostru a fost inclus în proiectul JICA, care are drept scop îmbunătățirea și extinderea asistenței medicale pentru populația Republicii Moldova. Acest proiect între Moldova și Japonia cu sprijinul poporului japonez a fost încheiat de către Ministerului Sănătății a Republicii Moldova și Direcției Sănătății mun. Chișinău.

    În cadrul acestui proiect, în spital, în special în secția endoscopie au fost alocate 3 seturi de echipamente: 3 troleuri (2 EXERA III și 1 firma FUJINON) și 3 video endoscoape dintre care OLIMPUS GIF-H185, video bronhoscop OLIMPUS GIF-H190 și video colonoscop FUJINON. Toate aceste dispozitive sunt aduse împreună și completate cu cele mai moderne instrumente.

    Datorită faptului că iluminarea xenon poate fi trecută prin filtre de polarizare a luminii este posibilă contrastarea țesuturilor în timpul investigației. Mai simplu zis, dacă pacientul suferă o patologie oncologică, țesutul unde se întâlnesc celule mailgne sunt evidențiate în culori diferite. Și încă o remarcă importantă este faptul că poți lua mai precis biopsia, care permite o diagnosticare mult mai corectă. Înainte, la alte dispozitive, la fel realizam astfel de biopsie, dar era neapărat să folosim soluții specifice de colorare (albastru de metilen, lugol), pentru a evidenția suprafața, astfel încât aceasta să își schimbe culoarea și atunci puteam depista alte celule pentru a le preleva într-o investigare. Procedura era mai de lungă durată, iar acum însă este mai simplă.

    Un alt plus este faptul că la necesitate avem posibilitatea de a oferi pacienților imagini digitale – fotografii colore, pe USB – flash, doarece însuși sistemul înregistrează automat datele. Nouă nu ne rămâne decât să copiem aceste imagini cu data, ora și rezultatul investigației pe alte suporturi externe.

    Vreau să remarc faptul că în cadrul proiectului, pe lângă dispozitivele enumerate mai sus, am primit și echipament pentru întreținerea lor. Pentru prelucrarea, sterilizarea și dezinfectarea endoscoapelor avem o mașină de spălat automată ETD-2, iar pentru curățarea, dezinfectarea și sterilizarea instrumentelor endoscopice – două aparate cu ultrasunete ENDOSONIC. Acest echipament permite prelungirea duratei de viață a endoscoapelor, dar și garantarea calității sterilizării și excluderea pericolul de transmitere a unor infecții.

    De serviciile dumneavoastră, poate beneficia orice pacient din afara instituției sau doar cei internați?

    Bineînțeles. Pacienții pot suna și face o programare. Apropo la noile dispozitive deja avem înscrieri. Așa că vom fi bucuroși să acordăm serviciile de diagnostic și tratament pentru orice persoană ce are nevoie. Vă amintim că sănătatea se află în mâinile dumneavoastră, deci încercați să o păstrați pentru a fi mereu sănătoși.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP