logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • În prezent în Europa, aproape 25.000 de oameni își pierd viața anual ca urmare a infecțiilor produse de bacterii multirezistente la antibiotice. Antibiotico-rezistența semnifică faptul că antibioticele folosite pentru tratarea unor infecții nu mai sunt eficiente. În contextul creșterii rezistenței la antibiotice, la nivel mondial medicii atrag atenția că, în lipsa unor măsuri urgente infecțiile, tratabile până acum, ar putea să ducă, din nou, la decese.

    Svetlana Scripnic, sef laborator bacteriologic, medic microbiolog

    Dezvoltarea antibiotico-rezistenței fiind accelerată de consumul excesiv și nepotrivit de antibiotice.

    Următoarele bacterii cu rezistența crescută la antibiotice mai frecvent produc infecții severe: Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter spp., Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Enterococcus faecium.

    Nu este necesar tratamentul cu antibiotice în orice infecție, avertizează specialiștii!

    Nu toate infecțiile se tratează cu antibiotice. De exemplu, cele mai multe infecții respiratorii sunt provocate de viruși împotriva cărora antibioticile nu sunt eficiente. În astfel de cazuri, folosirea antibioticelor nu îmbunătățește starea de sănătate și nu reduce durata bolii.

    Pentru a limita creșterea rezistenței la antibiotice, medicii recomandă:

    • Folosirea antibioticelor numai la recomandarea medicului;
    • Efectuarea investigațiilor microbiologice cu aprecierea antibioticogramei (metoda ce stabilește pe o cultură bacteriană sensibilitatea sau rezistența unei bacterii față de anumite antibiotice care sunt preconizate de a fi folosite în tratamentul bolii, cauzate de bacterie. Eficiența unui tratament cu antibiotice este condiționat în primul rând de sensibilitatea agentului patogen față de antibioticul respectiv, fapt apreciat in vitro prin antibioticogramă.
    • Urmărirea modului de administrare prescris de medic;
    • Să nu se folosească antibioticele care au rămas neconsumate;
    • Să nu se ofere antibiotice altcuiva;
    • Prevenirea posibilelor infecții cu bacterii prin vaccinare, spălarea mâinelor,evitarea contactului cu persoane infectate.

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP