Anual, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, la inițiativa Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, în Republica Moldova este marcată Ziua Națională de renunțare la fumat. Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru creșterea gradului de conștientizare a populației privind efectele nocive ale consumului de tutun și ale fumatului pasiv, precum și pentru descurajarea utilizării acestuia sub orice formă. În acest an, sloganul pentru această zi este „Renunță la fumat pentru o zi! În fiecare zi!”.
La nivel global consumul produselor din tutun este responsabil de peste 8 milioane de decese anual. Peste un milion de oameni mor din cauza expunerii la fumatul pasiv. Utilizarea nicotinei și a produselor din tutun crește riscul de cancer, boli cardiovasculare și pulmonare.
Pentru sănătatea umană este dăunător și toxic consumul tuturor tipurilor de produse ce conțin tutun: țigaretele electronice, narghilea, produsele din tutun care nu ard, țigaretele obișnuite sau cu arome. Nicotina din țigările electronice este un aditiv extrem de dependent și poate afecta grav creierul și dezvoltarea copiilor. De asemenea, utilizarea țigaretelor electronice crește riscul bolilor de inimă și a afecțiunilor pulmonare.
Consumul oricărui produs ce conține tutun este un factor de risc major ce condiționează:
- peste 30% din decesele prin cancer;
- 90% din decesele prin cancer pulmonar;
- 25% din decesele prin boli coronariene;
- 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive;
- 25% din decesele prin boli cerebrovasculare.
Fumatul, de asemenea, afectează grav femeile însărcinate, provocând nașteri premature și greutate mică a copilului la naștere, iar la nou-născuți crește riscul apariției sindromului morții subite a sugarului.
În Republica Moldova se estimează că peste 5200 de persoane (aproximativ 14%) decedează în fiecare an din cauza atât a fumatului activ, cât și a celui pasiv. Un sfert din populația Republicii Moldova (25,3%) fumează activ, inclusiv 43,5% dintre bărbați și 5,6% dintre femei.
Fumatul este unul dintre cele mai acceptate obiceiuri în rândul adolescenților. Potrivit Studiului Global al Adolescenților despre Fumat (GYTS, 2019) – 16,3% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani sunt fumători activi, iar aproximativ 10% dintre aceștia folosesc alte tipuri de produse din tutun decât țigările obișnuite. Mai mult de un sfert dintre adolescenți sunt expuși la fumul de tutun la domiciliu.
3 sfaturi care vă pot ajuta să renunțați la fumat:
- Alcătuiți un plan de acțiune. Faceți o autoevaluare a statutului de fumător și stabiliți zile concrete în care veți renunța la acest obicei.
- Consultați un specialist. Numărul celor care reușesc să se lase de fumat cerând ajutorul specialiștilor este semnificativ mai mare decât al celor care reușesc să se lase de fumat singuri. Solicitați ajutorul medicului sau a psihologului.
- Renunțați dintr-odată. Indiferent dacă decideți să renunțați treptat sau dintr-odată, starea de sevraj nicotinic își va face apariția. Marea majoritate a celor care s-au lăsat de fumat au reușit prin renunțarea dintr-o dată .