logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Dl Gheorghe Anghelici, doctor habilitat, profesor universitar, chirurg hepatolog, șeful Clinicii Chirurgie №2 „Constantin Țâbârnă”, LCȘ Hepatochirurgie al USMF „Nicolae Testemițanu” din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, în ediția „Sănătate pentru Toți” de la Radio Moldova, a vorbit despre funcțiile ficatului, măsurile de prevenire a afecțiunilor hepatice, dar și complicațiile care survin în ciroza hepatică.

    Dl Gheorghe Anghelici susține că: „Ficatul este cel mai important organ uman, care poate fi comparat cu un laborator unde au loc mii de reacții. Totodată, acest organ este responsabil de toate procesele metabolice din organism. Spre regret, patologiile ficatului sunt în creștere din cauza virușilor care declanșează hepatitele virale.
    Ciroza hepatică este o complicație severă care se caracterizează prin schimbări ireversibile, totuși și în această situație există speranțe pentru ca pacienții să aibă o viață calitativă. Rolul medicilor este să păstreze funcția hepatică adecvată, dar și să prevină cea complicație – hemoragia.
    Acest episod dramatic poate surveni din cauza presiunii portale, care duce la formarea varicelor venelor dilatate în esofag și stomac.
    Pentru a lupta cu aceste hemoragii, acum 25 de ani am elaborat o metodă de plombare endoscopică a varicelui esofagian, cu aplicarea adezivului febrin.
    Cu mândrie pot spune că, odată cu aplicarea acestei metode, am soluționat circă 3000 de cazuri ale pacienților cu hemoragii esofagiene foarte grave. Pentru prevenirea acestor complicații, este foarte important ca pacienții cu ciroză hepatică să efectueze, la indicația medicului, investigațiile medicale care ar depista mult mai devreme venele dilatate în esofag și stomac.”

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP