logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Artrita – este o stare patologică ce este caracterizată de inflamație articulară, care poate fi însoțită de: durere, tumefacție, temperatură locală crescută, înroșirea tegumentelor periarticulare și limitarea funcției articulației implicate.

    Dl Valeriu Corotaș, șef secție Reumatologie din cadrul IMSP SCM «Sfânta Treime» vine cu un mesaj: „Ce trebuie să cunoaștem despre artrită”

    Factori de risc ai artritei

    Exista o lista lunga de factori de risc ce pot duce la instalarea unei forme de artrita. În funcție de tipul de artrita, o persoana poate avea anumiți factori de risc, care o predispun la acea boala.

    Factori de risc controlabili ai artritei

    Exista factori de risc care pot fi controlați, cât și factori de risc pe care pacientul nu îi poate controla sub nici o forma (un exemplu foarte bun care întra în aceasta categorie este moștenirea genetica).
    Greutatea excesiva: Obezitatea este un factor de risc major în artrita. Daca o persoana are kilograme în plus, aceste kilograme pun o presiune în plus pe articulații, în special pe cele ale genunchilor, soldurilor și coloanei vertebrale. Tocmai de aceea, persoanele obeze au un risc mai mare de a dezvolta o forma de artrita.
    Activități ce predispun la traumatisme ale încheieturilor: Persoanele care fac des anumite activități (sportive sau nu) care le predispun la traumatisme ale încheieturilor sau articulațiilor au un risc mai mare de a dezvolta artrita. De exemplu, oamenii care s-au accidentat la una dintre articulații, (poate chiar in timp ce făceau un sport), au mai multe șanse sa dezvolte o forma de artrita in acea articulație.
    Activități ce solicita excesiv articulațiile: Formele severe de artrita, în special cele care afectează încheieturile mâinilor și picioarelor, îngreunează sarcinile simple, de zi cu zi. Tocmai de aceea, este bine ca persoanele care au activități ce le solicita excesiv articulațiile să știe riscul la care se supun și să încerce, pe cat posibil, să controleze acest lucru și să nu își mai solicite inutil articulațiile, pentru a reduce riscul de artrita.

    Factori de risc necontrolabili

    Exista și factori de risc ai artritei pe care pacientul nu are cum sa îi controleze, iar vârsta este unul dintre aceștia.
    Vârsta: Riscul de a face multe forme de artrita (inclusiv osteoartrita, artrita reumatoida si guta) creste o data cu înaintarea în vârsta.
    Sexul: Femeile sunt mult mai predispuse, comparativ cu bărbații, sa dezvolte artrita reumatoida, în vreme ce statisticile arată ca majoritatea pacienților care au gută, un alt tip de artrita, sunt bărbați.
    Factori genetici: Istoricul familial se afla pe lista factorilor de risc. Unele forme de artrita sunt influențate de factorii genetici, adică apar la membri din aceeași familie. Astfel, este posibil să fii mai predispus să dezvolți o forma de artrita dacă părinții tăi sau frații/surorile tale au aceasta boala. Genele tale te pot face mai predispus la influenta factorilor de mediu care pot declanșa artrita.

    Simptomele artritei

    La fel cum cauzele diferitelor tipuri de artrita pot varia și pot acoperi o paleta larga de factori, tiparul și localizarea simptomelor artritei pot, de asemenea, să varieze în funcție de tipul de artrita de care suferă un pacient. Simptomele artritei se pot dezvolta gradual sau subit și cum artrita este de cele mai multe ori o boala cronica, simptomele pot sa apară și să dispară sau pot să persiste în timp.
    Dureri la nivelul încheieturilor: Durerea din artrita poate fi constantă sau poate să apară și sa dispară. De asemenea, durerea de la nivelul articulațiilor sau încheieturilor poate fi izolata sau localizata într-un singur loc sau poate fi resimțita de pacient în mai multe parți ale corpului.
    Umflături la nivelul încheieturilor: Unele forme de artrită pot provoca numeroase simptome, cum ar fi: pielea de deasupra articulației afectate poate sa se înroșească și să se umfle. Totodată, articulațiile sau încheieturile afectate de artrită se simt calde la atingere și se observă cu ușurința că sunt umflate.
    Rigiditatea încheieturilor: Rigiditatea este un simptom tipic al artritei. De exemplu, unele forme de artrita determina o rigiditate a articulațiilor dimineața, când pacientul se trezește, sau după ce a stat mult timp la birou sau după ce a stat o perioada lunga de timp in mașina. Alte forme de artrita au ca rezultat o rigiditate a articulațiilor sau încheieturilor după exerciții fizice sau sunt caracterizate de o rigiditate persistenta a încheieturilor.
    Iritații la nivelul articulațiilor: In unele forme de artrită, disconfortul este insolit și de o senzație de iritație, iar pacientul poate să întâmpine dificultatea atunci când este nevoit să își miște o articulație. De exemplu, mișcarea unei articulații sau simplul fapt că pacientul se ridica de pe un scaun nu ar trebui sa fie o activitate dificila sau dureroasa, însa daca aceste semne apar, ele pot indica o forma de artrită sau alte probleme la nivelul articulațiilor.

    Tratarea artritei

    Tratamentul în cazul diverselor forme de artrita se axează pe ameliorarea/calmarea simptomelor și pe îmbunătățirea funcției articulațiilor. Pacientul cu artrita poate fi nevoit să încerce mai multe tratamente diferite sau unele combinații de tratamente, înainte de a determina ce varianta funcționează cel mai bine în cazul său. În majoritatea cazurilor se recurge la combinarea tratamentului medicamentos pentru artrita cu terapiile fizice pentru reducerea simptomelor artritei.
    Daca metodele conservative de tratament nu ajuta, medicul reumatolog poate sugera pacientului să apeleze la diverse tipuri de intervenții chirurgicale, la nivelul articulațiilor afectate de artrita. Acestea sunt:

    • operații prin care se „repară” articulația deteriorată; de pildă, suprafețele articulare pot fi realiniate sau nivelate pentru a reduce durerea și pentru a îmbunătăți funcția articulației.
    • operația de înlocuire a articulației – medicul chirurg înlocuiește articulația bolnava cu una artificiala; cele mai înlocuite articulații sunt cele ale soldurilor și ale genunchilor.
    • operația prin care se face fuziunea articulațiilor – este o procedura utilizata mai des pentru articulațiile mici, cum ar fi cele de la încheietura mâinii, cele care alcătuiesc glezna și articulațiile degetelor. Procedura îndepărtează capetele celor doua oase din articulație și apoi îmbina / blochează acele capete, până când se vindecă intr-un singur element rigid.

    Profilaxia artritelor

    • Respectarea unui mod sănătos de viață;
    • Evitarea suprarăcirilor;
    • Menținerea greutății corporale optime, evitarea obezității;
    • Dieta echilibrată cu aport crescut de vitamine și minerale, care se conțin mai întâi de toate în fructe și legume; de mărit aportul acizilor grași Omega-3 (care se conține în mare parte în peștele gras), lactatelor, semințelor și nucilor în rația zilnică și de micșorat aportul de carne până la 1-2 ori pe zi;
    • Aport de lichid adecvat sezonului (iarna – 1,0-1,5 l/24 ore și vara – 2,0-2,5 l/24 ore);
    • Activități sportive corecte și dozate (preferabile la aer liber);
    • Gimnastica curativă, gimnastică subacvatică;
    • Exercițiile fizice regulate vor ajuta la menținerea flexibilității articulațiilor. Înotul este o forma buna de activitate fizica, pentru ca nu pune presiune pe articulațiile persoanei la fel cum se întâmpla în cazul alergatului și mersului pe jos.
    • Evitarea maximală a traumatismelor și tratamentul complex al lor;
    • Eradicarea focarelor cronice de infecții.

    Important!: Indiferent de care tip de artrită suferiți, este important să vă adresați la timp la reumatolog pentru a stabili cât mai precoce tipul de artrită de care suferiți și de a beneficia de un tratament complex specializat și monitorizat.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP