logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • Începând cu 5 decembrie, după o reparație capitală și modernizare tehnică, secția de Oftalmologie de la Spitalul Clinic Municipal “Sfânta Treime” își continuă activitatea, în condiții de maximă comoditate pentru pacienți și personalul medical. Evenimentul este cu atât mai important, cu cât vorbim despre unica secție în cadrul spitalelor publice municipale care asigură anual asistență medicală pentru circa 3000 de pacienți cu patologii oftalmologice.

    Secția renovată dispune de 60 paturi și activează în cadrul instituției din a. 1976. Secția este dotată cu echipament modern pentru diagnostic (tomograf prin coerență optică, B-scan, A-scan, perimetru computerizat, biomicroscoape, oftalmoscoape, pahimetru, tonometru non-contact, refractometru, oftalmometru, cheratometru, foropter, exoftalmometru, etc.) și tratament (facoemulsificatoare, instalații laser pentru polul anterior și posterior, diatermocoagulatoare, aparat „Strimer”, etc.). Pacienții internați în secția de oftalmologie beneficiază de investigații performante, printre care menționăm angioflurografia retinei – investigație pusă în aplicare în premieră națională în SCM “Sfânta Treime”.

    În cadrul secției se efectuează cu succes următoarele intervenții chirurgicale: chirurgia cataractei prin facoemulsificare; transplantul de cornee; chirurgia glaucomului; operații estetice ale anexelor globului ocular; laser chirurgia polului anterior și polului posterior; coagularea ionoplasmică a corneei.

    În baza secției activează Catedra Oftalmologie și Optometrie – Clinica oftalmologie № 2 a USMF “Nicolae Testemițanu”. Grație acesteia sunt instruiți medicii oftalmologi, medicii rezidenți, medicii de familie și sunt derulate proiecte de formare a studenților optometriști. Colaboratorii catedrei asigură suportul consultativ în cadrul realizării procesului curativ din secție.

    Mijloacele financiare pentru lucrările de renovare au fost alocați de către Consiliul municipal Chișinău. Secția a beneficiat de suport tehnic oferit de Universitatea Hangsberg din Norvegia, prin Fundația “Help Moldova”.

    Dl Oleg Crudu, director al Spitalului Clinic Municipal “ Sfânta Treime”, a remarcat că: ”Este un fapt împlinit, o secție modernă după o reparație capitală, valoarea căreia a constituit peste 4 milioane de lei, bani oferiți de fondator. Pentru dotarea secției cu echipament și mobilier au fost utilizați circa 400 mii lei din sursele proprii ale spitalului. Așadar o secție bună cu specialiști profesioniști și cu condiții hoteliere excelente. Vreau să aduc mulțumiri Consiliului municipal Chișinău, Universității de Medicină și Farmacie N. Testemițanu, reprezentanților de la Universitatea Hangsberg din Norvegia, fundației “Help Moldova”, dar și personalului secției oftalmologie. Acum abilitățile profesionale și competența medicilor din cadrul secției sunt susținute de capacitățile tehnicii chirurgicale oftalmologice produsă de la cele mai vestite companii. În combinare aceasta înseamnă calitate a actului chirurgical, reducerea timpului de spitalizare și acces la investigații și intervenții pentru mai mulți pacienți. Condițiile hoteliere sunt foarte moderne, totul pentru ca pacienții și lucrătorii medicali să se simtă bine. Este un succes pentru spital și, desigur, pentru noi, cei care am sprijinit ideea și am contribuit ca visul să devină realitate. Aduc sincere recunoștințe dlui Dl Ion Ababii, rector al Univesității de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” pentru susținerea oferită și aportul său deosebit în dezvoltarea clinicilor Universitare, locația cărora este în spital. Activitatea acestora aduce plus valoare prin fortificarea potențialului spitalului și contribuie la atingerea rezultatelor performante.

    Dl Ion Ababii, rector al Univesității de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” a mărturisit că:” Mă bucur să fiu prezent la acest eveniment care are o mare semnificație pentru domeniul medicinii. Un lucru mare s-a realizat în aceasă secție, în care se află baza clinică universitară a noii facultăți de optometrie. USMF “Nicolae Testemițanu” de mai mulți ani deține o colaborare frumoasă pe plan clinic și științific cu IMSP SCM Sf. Treime dar și cu Universitatea Hangsberg din Norvegia. Sper ca rezultatul colaborării între cei trei parteneri atins acum, va fi multiplicat, și în viitor vom asista și la alte evenimente, inclusiv de premieră națională în cadrul spitalului.”

     

     

    Cum funcționează secția de Oftalmologie și ce servicii de asistență oftalmologică oferă specialiștii pacienților din municipiu Chișinău dar și din întreaga țară aflăm de la dna Valentina Lupan, șef secție, doctor în științe medicale, medic oftalmolog, categorie superioară.

     

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP