logo
  • Birou de Informatii
    022-43-85-15
  • Informații
    060740791
  • În data de 11 noiembrie, la SCM ”Sfânta Treime” în contextul Campaniei naționale de conștientizare a semnelor accidentului vascular cerebral, tuturor pacienților și vizitatorilor le-au fost oferite materiale informative privind semnele unui accident vascular cerebral.

    Spitalul ”Sfânta Treime” deține o importanță majoră în tratamentul AVC-urilor. În cadrul SCM ”Sfânta Treime”, activează o echipa multidisciplinară specializată în patologia Neurovasculară. Este vorba de medici neurologi, medici de urgență, medici de terapie intensivă, imagiști, tehnicieni radiologi, medici de recuperare medicală, asistenți medicali, kinetoterapeuți și logopezi.

    Potrivit medicului Valeriu More, șef al secției Neurologie, în ultimele 10 luni a anului 2024 au fost tratați peste 612 pacienți cu AVC hemoragic și ischemic. Medicul mai relevă că evoluția clinică a unui AVC poate decurge de la simptome tranzitorii fără repercusiuni lezionare cerebrale, până la sechele majore, menționând că populația generală trebuie să recunoască simptomele și să solicite ajutor medical de urgență.

    Secția Neurorecuperare din cadrul spitalului, este reprezentată de specialiști care oferă servicii medicale de recuperare a sechelelor survenite în urma unui AVC, ne-a spus Boris Stamati, medic neurolog, șef al secției, relatând că de la începutul anului până în prezent din cei peste 1100 de pacienți, 732 au fost tratați cu sechele ale accidentului vascular cerebral. Boris Stamati a mai spus că prin definirea și implementarea unui plan personalizat de recuperare post AVC, echipa medicală și tehnologia din cadrul Spitalul ”Sfânta Treime” oferă o nouă șansă nu numai pacientului, ci și întregii familii.

    Transportul rapid al pacienților cu simptome de AVC la unități medicale specializate este esențial, ne-a spus Pavel Gavriliuc, asistent universitar la Catedra de Neurologie N2 a USMF „N. Testemițanu”, menționând că diagnosticul și tratament imediat, sunt vitale pentru reducerea mortalității și a dizabilităților.

    Reamintim că acțiunea realizată timp de o zi la Spitalului ”Sfânta Treime” este în contextul Campaniei naționale de conștientizare a semnelor accidentului vascular cerebral, și a avut scopul să informeze cât mai mulți oameni privind AVC.

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP