Bolile sezoniere au început deja să se facă simțite în Moldova, printre care și gripa. Trebuie să cunoaștem că nimeni nu poate fi total protejat de riscul îmbolnăvirii cu gripă. Despre ce trebuie să facem pentru a ne proteja pe noi înșine și pe cei dragi nouă de gripă ne spune șeful Sistemului de supraveghere și prevenire a infecțiilor nozocomiale SCM „Sfânta Treime”, medic epidemiolog categorie superioară Serghei Marin.
Gripa și-a făcut apariția odată cu omenirea. Nicio boală nu a ucis atâtea vieți omenești ca și gripa. Boala este provocată de viruși gripali care circulă în întreaga lume. Există trei tipuri de viruși gripali sezonieri: A, B și C. În ultimele decenii, creșterile sezoniere a incidenței bolii sunt provocate de două subtipuri de virus A (H3N2 și H1N1) și gripa B. Prin urmare, tulpinile acestor trei specii sunt incluse în compoziția vaccinurilor împotriva gripei.
Potrivit OMS, 500 de milioane de oameni se îmbolnăvesc de gripă în fiecare an în lume. În dependență de gravitate, boala poate fi ușoară, severă și chiar fatală. Ca rezultat al epidemiilor anuale sezoniere, cazurile severe de boală variază de la 3 la 5 milioane, iar decesele de la 250 la 500 mii. Infecția gripală poate afecta orice persoana, însă riscul de a dezvolta forme clinice mai severe și de apariție a complicațiilor este mai mare la copii, bătrâni și persoane cu imunodeficiențe sau boli cronice.
Trebuie să remarc faptul că vaccinarea în timp util reduce riscul de gripă de 4 ori și salvează 6 milioane de vieți în fiecare an.
Spuneți-ne vă rog cum se transmite virusul și cum poate fi prevenită boala?
Virusul gripal este transmis de la persoană la persoană prin particule de aer în timpul conversației, tusei, strănutului și afectează sistemul respirator. Sursele virusului pot fi, de asemenea, mâinile persoanei infectate cu gripă. Mâinile contaminate ale pacientul ating obiectele care îl înconjoară, astfel persoanele sănătoase, după atingerea acestora, se pot infecta. Întâlnim situații când pacientul cu gripă decide să meargă la serviciu, să se deplaseze prin oraș în transportul public, să meargă la magazine etc. Astfel multe persoane sunt incluse în grupul de risc.
O protecție absolută nu poate garanta nimeni și nimic – nici rețetele bunicii, nici cele mai scumpe medicamente. Adică, nu există „remedii populare” și medicamente cu eficacitate preventivă dovedită până în prezent. Nici ceapa, nici usturoiul și nicio pastilă nu poate preveni vreun virus respirator, cu atât mai mult virusul gripal. Principalul beneficiu al metodelor de prevenire este psihoterapia, adică o persoană crede că ele ajută.
Dacă o persoană se întâlnește cu virusul gripal și nu există anticorpi protectori în sânge, cel mai probabil se va îmbolnăvi. Anticorpii apar în unul din cele două cazuri: după o gripă anterioară suportată sau după vaccinare. Deci, dacă există posibilitatea, este indicat să vă vaccinați! Vaccinurile gripale prevăzute pentru fiecare anotimp vă pot proteja de tulpinile circulante ale virusului la momentul actual.
Care simptome deosebesc o simplă răceală de gripă?
Deşi, la prima vedere, răceala şi gripa au manifestări comune, fiecare are particularităţi ce le diferenţiază.
Iată câteva diferențe cheie:
- Gripa are un debut mai grav și mai acut, de multe ori pacientul poate chiar să indice ora când s-a îmbolnăvit. O răceală simplă se dezvoltă treptat.
- În cazul gripei, mai ales la debutul bolii, temperatura se ridică rapid până la 39-40 de grade, în timp ce o răceală nu provoacă ridicarea mare a temperaturii.
- Starea de febră, slăbiciune, dureri de cap, cefalee, ochi roșii, uneori palpitații ale inimii și hipertensiune arterială sunt simptome ale gripei. Răceala însă nu manifestă asemenea simptome. Cel mai probabil vor exista doar dureri în gât și nas înfundat.
Ce tratament trebuie să urmeze cei infectați?
Tratamentul, în care un rol important este acordat medicamentelor antivirale, trebuie efectuat sub supravegherea unui medic care le prescrie pe baza stării pacientului. Dar o etapă esențială în tratamentul gripei și a altor infecții virale nu este administrarea pastilelor, ci crearea unor condiții pentru organism, care îl va ajuta să facă față virusului într-un timp util. Aceste condiții sunt următoarele:
- Pacientul trebuie să fie îmbrăcat bine, dar temperatura camerei nu trebuie să depășească 20°C. Camera trebuie aerisită des și curățată umed în mod regulat;
- În niciun caz, pacientul nu trebuie impus să mănânce. Alimentele trebuie să fie ușor digerabile. Trebuie să consume cât mai mult lichid: băuturi din fructe, compoturi și ceai.
- Nasul trebuie stropit frecvent cu soluții saline;
- La temperaturi ridicate, se recomandă administrarea de paracetamol sau de ibuprofen, dar NU și de aspirină.
Este neapărat să chemați în mod repetat un medic dacă:
- nu s-a îmbunătățit starea de sănătate în a patra zi de boală;
- după îmbunătățire, starea pacientului s-a înrăutățit din nou;
- temperatura ridicată persistă mai mult de șapte zile.
Este necesar să chemați un medic sau o ambulanță URGENT dacă:
- există o pierdere de conștiență sau crampe;
- au apărut semne de insuficiență respiratorie – dificultăți de respirație, senzație de lipsă de aer;
- Au existat dureri intense, orice localizare, sau chiar dureri de cap ușoare, combinate cu voma;
- Există o erupție care nu dispare atunci când o apăsați;
- Temperatura de peste 39°C, care nu scade timp de 30 de minute după utilizarea antipireticelor.
În caz de gripă nu este sens să administrați antibiotice (acestea nu au niciun efect asupra virușilor), preparate anti-alergice, medicamente expectorante si medicamente care suprimă tusea.
Dacă nu există o protecție de sută la sută, puteți să ne sfătuiți ce putem face pentru a reduce la minim riscul de îmbolnăvire cu gripă?
Există câteva măsuri preventive care pot ajuta în acest sens. Deoarece sursa virusului este o persoană, în timpul creșterii incidenței sezoniere a gripei, numărul contactelor ar trebui redus la minimum. Este mai bine să mergeți cât mai rar la supermarket, la film sau la club, să faceți câteva plimbări pe jos, să nu mergeți cu transportul public etc.
În general, ar trebui să vă plimbați cât mai des. Este aproape imposibil să vă îmbolnăviți în timpul unei plimbări. Particulele virale își păstrează activitatea ore în șir atunci când aerul este uscat și cald, dar aproape instantaneu acestea sunt distruse în aer rece, umed și circulant. Și dacă ieșiți la o plimbare, nu purtați o mască, respirați aer curat. O persoană sănătoasă nu are nevoie de ea, cu excepția unei perioade scurte de timp când comunică cu o persoană bolnavă.
Nu uitați că virusul este transmis prin intermediul mâinilor: banii de hârtie, mânerele în transportul public, mânerele ușilor etc. pot fi surse ale virusului. Purtați întotdeauna șervețele igienice umede dezinfectante. Nu atingeți fața, nu frecați ochii, etc. și spălați mâinile cât mai des.
Principalul inamic al imunității locale este aerul uscat și medicamentele care usucă membranele mucoase. Prin urmare, mai întâi, umeziți aerul și ventilați cât mai des încăperea. Parametrii optimi ai aerului din cameră: temperatura – aproximativ 20-22°C, iar umiditatea – 50-70%.
Și, în al doilea rând, umeziți membranele mucoase: în mod regulat, cel puțin la fiecare 30 de minute, stropiți în nas și clătiți gura cu soluție salină sau soluții speciale de la farmacie. Puteți prepara soluția salină și dumneavoastră: 1 linguriță de sare de masă obișnuită și 1 litru de apă fiartă.
Dar, în concluzie, aș dori să menționez încă o dată că cea mai eficientă măsură pentru prevenirea gripei este vaccinarea în timp util! Fiți sănătoși!