logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • În acest an, Ziua Mondială a Sănătății Mintale, marcată la 10 octombrie, ne surprinde într-un moment mai dificil, în care viața noastră s-a schimbat din cauza pandemiei COVID-19. Ultimele luni au adus în viața noastră un șir de provocări: activitatea lucrătorilor medicali în condiții dificile, adaptarea studenților și a elevilor la noua modalitate de studii, dificultăți financiare pentru majoritatea salariaților, surprinderea în medii umanitare fragile și în sărăcie a unor categorii de persoane, izolarea socială și inclusiv izolarea socială mai accentuată a persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

  Experiența situațiilor de urgență din trecut demonstrează existența unei creșteri semnificative pe viitor a numărului de persoane care necesită asistență psihosocială și psihiatrică. Iată de ce la momentul actual investițiile în programe de sănătate mintală la nivel național și internațional sunt mai importante ca oricând. Acesta este motivul pentru care obiectivul campaniei Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din acest an este creșterea investițiilor în sănătatea mintală.

  Unele date statistice:

  • De tulburări psihice și neurologice suferă circa un miliard de oameni de pe glob, nici o persoană din lume nu este asigurată în totalmente de astfel de maladie.
  • Depresia este una din cauzele principale a morbidității și invalidizării printre adolescenți și maturi.
  • Persoanele cu tulburări mintale severe, cum ar fi schizofrenia, decedează cu 10-20 de ani mai devreme decât populația generală.
  • Suicidul curmă viața a aproape 800 000 de persoane în fiecare an (1 persoană la fiecare 40 de secunde) și este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, iar 1 din 5 copii și adolescenți are o tulburare mintală.
  • Productivitatea pierdută rezultată din depresie și anxietate, două dintre cele mai frecvente tulburări mintale, a costat economia mondială la 1 trilion de dolari SUA în fiecare an.
  • În țările cu venituri mici și mijlocii, mai mult de 75% din persoanele cu tulburări mintale nu primesc tratament pentru aceste afecțiuni.

  În Republica Moldova, conform datelor statistice, incidența prin tulburări mintale și de comportament a constituit în 2019 – 25,1 cazuri la 10 mii locuitori, în 2018 – 25,5 cazuri la 10 mii locuitori , la copiii cu vârsta de 0-17 ani a constituit în 2019 – 16,7 cazuri la 10 mii locuitori, iar în 2018 – 16,4 cazuri la 10 mii de locuitori.

  Multe afecțiuni de sănătate mintală pot fi tratate în mod eficient la un cost relativ scăzut, însă diferența dintre persoanele care au nevoie de îngrijire și cele cu acces la îngrijire rămâne substanțială. Acoperirea eficientă a tratamentului rămâne extrem de redusă.

  Este necesară o investiție sporită pe toate dimensiunile:

  • pentru conștientizarea sănătății mintale și reducerea stigmatizării;
  • pentru sporirea accesului la îngrijiri de sănătate mintală de calitate și la tratamente eficiente;
  • pentru cercetarea și identificarea metodelor noi de tratamente sau îmbunătățirea celor existente pentru toate tulburările mintale.

  Sănătatea mintală este esențială pentru bunăstarea noastră generală și la fel de importantă ca sănătatea fizică. Când ne simțim bine mintal, putem lucra productiv, ne putem bucura de timpul liber și putem contribui activ la comunitățile noastre.

  Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, la 10 octombrie OMS va găzdui, pentru prima dată, un eveniment global on-line de promovare a sănătății mintale. La acest eveniment – liderii mondiali, experții în sănătate mintală și oaspeții celebri se vor alătura Directorului general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, pentru a spune lumii ce putem face cu toții pentru a ne îmbunătăți sănătatea mintală și cum îi putem ajuta pe cei care au nevoie pentru aceasta de servicii medicale calitative și accesibile. Evenimentul va fi transmis în direct pe rețelele de socializare (Facebook, Twiter, Linkedln, You Tube, TikTok)

  Alăturați-vă Zilei Mondiale pentru Sănătate Mintală, arătați că vă pasă!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP