logo
 • Anticamera
  022 44-11-85
 • Informații
  060740791
 • Ziua mondială de prevenire a suicidului, marcată la 10 septembrie, oferă o oportunitate de a atrage atenția asupra problemei, a crește gradul de conștientizare și a promova acțiunile de încurajare prin care putem reduce numărul de cazuri de sinucideri și tentativele de suicid din întreaga lume. „Să insuflăm speranță prin acțiunile noastre” este tema evenimentului pentru anii 2021 — 2023 care sugerează că acțiunile noastre, indiferent cât de mari sau mici sunt, pot oferi speranță celor aflați în dificultate.

  Suicidul este rezultatul unei convergențe dintre factorii genetici, psihologici, sociali, culturali și alți factori de risc, uneori combinați cu experiențe de traume și pierderi.
  Comportamentul suicidal include suicidul în sine, ideea suicidală și tentativele de sinucidere. Suicidul are loc impulsiv în momente de criză, cu o defecțiune a capacității de a face față stresului vieții, problemele financiare, ruperea relațiilor sau durerea și bolile cronice. În plus, trăirea unui conflict, dezastru, caz de violență, abuz, sentiment de izolare, sunt puternic asociate cu comportamentul suicidal. Ratele de suicid sunt, de asemenea, ridicate în rândul grupurilor vulnerabile care suferă discriminare, cum ar fi refugiații și migranții, popoarele indigene, prizonierii.
  La nivel mondial, conform ultimelor estimări ale OMS, suicidul rămâne una dintre principalele cauze de deces. În anul 2019, peste 700 mii de oameni s-au sinucis — unul din 100 de decese, la nivel mondial. În rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, suicidul a fost a patra cauză de deces după accidentul rutier, tuberculoză și violența interpersonală.
  În Republica Moldova, în anul 2020, au fost înregistrate 487 cazuri de suicid comparativ cu 467, în anul 2019. Printre copiii cu vârsta de până la 18 ani, 11 cazuri au fost înregistrate în anul 2020, comparativ cu 9 cazuri în anul 2019.

  OMS recomandă următoarele intervenții cheie eficiente bazate pe dovezi pentru prevenirea suicidului:

  • Limitarea accesului la mijloacele de suicid (pesticide, arme de foc, anumite medicamente);
  • Interacționarea cu mass-media pentru raportarea responsabilă a cazurilor de suicid;
  • Promovarea abilităților socio-emoționale de viață la adolescenți;
  • Identificarea, evaluarea, gestionarea și urmărirea persoanei afectate de comportamente suicidale.

  Recomandări pentru populație:

  • Să cunoaștem care sunt semnele de alarmă ale suicidului (disperarea, furia necontrolată, răzbunarea, acțiunile nechibzuite sau riscante, consumul exagerat de alcool sau droguri, retragerea de la prieteni, familie și societate, anxietatea, agitația, insomnia sau somnolența și schimbările dramatice de dispoziție);
  • Să demonstrăm compasiune și grijă față de cei aflați în suferință din comunitatea noastră;
  • Să nu tolerăm stigmatizarea asociată cu suicidul;
  • Să împărtășim propriile experiențe. Discuțiile mici pot salva vieți și pot crea un sentiment de conexiune și speranță.

  Suicidul poate fi prevenit!

Dezvoltat WEB-SOLUTION GROUP